Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović odlikovala je Redom Stjepana Radića Borisa Barabu, predsjednika Udruge logoraša iz Dalmacije u talijanskim fašističkim koncentracijskim logorima.

Kako se navodi u obrazloženju, Baraba je odlikovan za osobite zasluge i stradanje u borbi za nacionalna i socijalna prava hrvatskog naroda, a u prigodi 75. obljetnice oslobođenja talijanskog fašističkog koncentracijskog logora Molat.

Na nedavnoj svečanosti obilježavanja 74. obljetnice oslobođenja Dalmacije i 75. obljetnice osnutka 8. Dalmatinskog korpusa NOV Hrvatske u Zadru predsjednica je, kao pokroviteljica skupa, Barabu imenovala za svog izaslanika.

Kroz talijanski logor u gotovo dvije godine, koliko je bio otvoren, prošlo je 25 tisuća civila, staraca, žena i djece, od kojih je njih 500 uslijed mučenja i izgladnjelosti umrlo. Prilikom obilaska Molata 2016. godine Baraba je predsjednicu proveo kroz logor i upoznao je s problemima u njegovom očuvanju od zaborava.

"Država bi trebala preuzeti brigu i obnoviti spomen područje logora Molat jer je to dio naše povijesti koju nikada ne smijemo zaboraviti", rekao je tada Baraba medijima.