ZADAR- Jedni su došli zbog sentimenata prema dvorani Doma kulture u Kalima, drugi zbog filma "Kakva je ovo država", s svi su izašli zadovoljni što Kali ima ponovno svoje kino. Tako nam je kino-operater Franko Mišlov prenio reakcije publike, njih 85 koji su došli na film otvaranja kina prošle nedjelje.

Općina Kali dobila je preko projekta digitalizacije nezavisnih kina, novac za opremu te su im iz Ministarstva kulture kupili 150 sjedalica. Suvremena oprema u staroj dvorani koju također treba obnoviti. Zahtjev je upućen također prema EU fondovima ali o tome se brinu u Općini, rekao nam je Mišlov. On zna da mora osloboditi dvoranu od kina za Kualjske maškare u veljači. Do tada će biti prikazan barem jedan film.

Kakva će biti budućnost kina u Kalima koje je u tom ribarskom mjestu začeto polovicom prošlog stoljeća? To je također pitanje kojeg će riješiti u Općini Kali. Ona je partner projektu digitalizacije kina u kojem se filmovi mogu kupovati producirati ali se ulaznice ne smiju naplaćivati. Moguće je da kino preuzme i o filmskom programu brine Kino Mediteran, splitska udruga, koja osim što organizira jedan od najboljih filmski festival mediteranskog filma, održavaju 20-tak kina po otocima i gradovima Dalmacije. Iako se s njima suradnja najavljivala u Zadru, gradu bez kina, prije će biti da njihov program nezavisnog filma od proljeća gledati se u Kalima. Upravo u Kalima je bilo prvo kino otvoreno na zadarskim otocima a sada su i pioniri digitalizacije nezavisnog kina ( iskorištena jedino u općini sv. Filip i Jakov).

Kali su posljednjih godina imali ljetno kino, bez čega je Zadar već desetljećima.
- Kino-operater ljetnog kina Milan Longin odlazi u mirovinu. Ja sam ga zamolio da nastavimo suradnju jer ja sam zapovjednik DVD Kali i kao vatrogasac ne mogu se sto-posto obavezati u vrijeme ljetne sezone, kazao nam je mladi kino-operater koji ima i za sebe dio tradicije. Stric mu je bio kino operater a on je još kao mali išao gledati filmove u tadašnje kino. - Davala su se po dva filma. Mi bi se iza prvog sakrili kako ne bi platili ulaznicu za drugi film, prisjeća se Franko Mišlov bez srama od toga da je odrastao u neimaštini.

Ulaznica od 20 kuna, koliko se naplaćuje preko Kino Mediterana, je simboličan zalog u filmsku kulturu svih generacija Kaljana.