Inspektori Odjela gospodarskog kriminaliteta dovršili su kriminalističko istraživanje nad 58-godišnjim državljaninom Slovenije, koji je neko vrijeme boravio u Zadru, radi počinjenja više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta. 

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je državljanin Slovenije u kolovozu 2017. godine u svojstvu vlasnika i direktora više nautičkih tvrtki manje poznatih javnosti i registriranih na području Zadarske županije u cilju pribavljanja nepripadne imovinske koristi za sebe, a na štetu društva kojega je zastupao i državnog proračuna Republike Hrvatske, prenio imovinu tog društva koja se sastojala od dvije skupocjene jedrilice na svoju drugu tvrtku, a da to nije prikazao u poslovnim knjigama društva niti je na isto obračunao porez na dodanu vrijednost.

Također je tijekom 2017. godine u cilju pribavljanja imovinske koristi po osnovi ostvarenja odbitka prava na pretporez na štetu proračuna Republike Hrvatske krivotvorio poslovnu dokumentaciju društva te tako neistinito prikazao poslovne odnose između svoja dva društva, iako je znao da do poslovnih odnosa nije došlo niti da je došlo do bilo kakve isporuke. Temeljem tako neistinitih podataka od nadležne porezne uprave je zatražio povrat pretporeza. 

Svime time pribavio je sebi izravnu imovinsku korist u iznosu od 1.299.000,00 kuna, za koji iznos je oštetio društvo koje je zastupao. Isto tako proračunu Republike Hrvatske pričinjena je izravna šteta u iznosu od 371,625,00 kuna po osnovi poreza na dodanu vrijednost.

Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru podnesena je kaznena prijava radi počinjenja kaznenih djela „Zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju", „Utaje poreza ili carine" i „Krivotvorenja službene ili poslovne isprave".