Dok pojedinci u Arbanasima neslužbeno traže okupljenje stanovnika tog njastarijeg gradskog kvarta, vijećnik Županijske skupštine Marko Pupić-Bakrač uputio je javni poziv Mjesnom odboru Arbanasi kojeg i u novom mandatu vodi Zvonimir Rogić. Povod je javni uvid na predloženi UPU Bregdetti koja je u Gradu Zadru otvorena do 2. veljače.

Priopćenje Pupića Bakrača prenosimo u cijelosti:

U Gradskoj vijećnici 17.01.2019 godine održana je javna rasprava za Urbanistički plan uređenje dijela uvale Bregdetti. Cijeli Arbanasi su zona niske gradnje gdje je dozvoljena visina vijenca 7 metara ( u jednom manjem dijelu 9 metara ).

U uvali Bregdetti prvi red do mora raditi će se zgrade visine vijenca 12 metara u kojima će obitavati 1800 stanovnika!? Kako je moguće da zgrade prvi red do mora budu najviše umjesto najniže u naselju !? Osim toga taj dio Arbanasa ne posjeduje potrebnu infrastrukturu za tolike zgrade sa tolikom brojem ljudi. Narušiti će se vizura i kontura, napraviti gužva i kaos, umanjiti vrijednost okolnih nekretnina. Budući Gradska uprava štiti interese investitora ( Zdenka Zrilića )na štetu stanovnika Arbanasa sukladno vašim ovlastima molim vas da sazovete zbor mještana kako bi se stanovnici MO Arbanasi mogli očitovati o UPU dijela uvale Bregdetti te Gradskoj upravi uputiti mišljenje o tome.