Danas je nastavljeno suđenje bivšem zadarskom gradonačelniku Božidaru Kalmeti za izvlačenje novca iz cestarskih tvrtki u vrijeme dok je bio ministar prometa od 2005. do 2010. godine, javlja Telegram.hr.

Kalmeta je danas počeo iznositi obranu, a prva teza koju je iznio bila je ta da protiv njega nema dokaza. "Iako je u ovom procesu protiv mene ispitano 90 svjedoka, nema niti jedan dokaz protiv mene. Ni vještačenje me ne tereti, al ipak me se optužuje", rekao je u svojoj obrani bivši ministar prometa. Tvrdi kako se na novom suđenju "nema od čega braniti" te kako je "navikao o sebi slušati svašta".

"Nikada nisam uzeo ni lipe državnog novca, niti sam ikome to omogućio. Nikada nisam naredio bilo kakve nezakonitosti. Niti jedan svjedok nije spomenuo da sam se miješao u poslove bilo kojeg trgovačkog društva. Prema optužnici ispada da je sve to bila moja prčija, moj feid, gdje je svatko mogao raditi što je htio. A to nije bilo tako", nastavio je u svojoj obrani Kalmeta.

Za što ga se optužuje?

Prema USKOK-ovoj optužnici Kalmeta je izvlačio novac zajedno sa svojim tadašnjim državnim tajnikom Zdravkom Livakovićem, iz Hrvatskih autocesta i Hrvatskih cesta. Izvođači koji su pristali sudjelovati u ilegalnom biznisu plaćali su još i mito kako bi dobili poslove na gradnji autocesta diljem Hrvatske. Dio novca izvlačio se preko fiktivnih računa za neobavljene radove, a ukupna cifra popela se na gotovo 21,5 milijuna kuna. Ključan dokaz protiv samog Kalmete iskaz je Josipa Sapunara, čovjeka koji je bio u vrhu uprave HAC-a. Teretio ga je na početku procesa i osječki poduzetnik Drago Tadić, no u međuvremenu je ublažio svoje svjedočenje.

Kalmeta od početka odbacuje optužbe, a nakon podizanja optužnica u aferi Remorker, a potom i zbog "Prometne renesanse Hrvatske" isticao je da je žrtva političkog progona. Prvu je optužnicu, tvrdio je tada Kalmeta, glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan protiv njega podigao "po nalogu Zorana Milanovića", a drugu "kako bi se dodvorio Mostu", koji je s HDZ-om tada bio u vladajućoj koaliciji.