U nastavku obilježavanja 26. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Maslenica 93., polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen-obilježju poginulim pripadnicima 3. gardijske brigade u Kašiću odana je počast poginulim braniteljima, ali i svima onima koji su sudjelovali u toj oslobodilačkoj operaciji.

Treća gardijska brigada "Kune" došla je iz Slavonije u pomoć hrvatskim snagama koje su se odupirale protunapadu neprijateljskih postrojbi. U samo jednoj noći, s 1. na 2. veljače 1993. u području sela Kašića i okolice poginula su 23 pripadnika brodske 3. bojne Kobre. Od tog broja 17 hrvatskih vojnika stradalo je u zasjedi kad su išli na smjenu svojim suborcima na položajima oko crkve u Kašiću.

Stoga su, podno velikog spomen-križa napravljenog od slavonske hrastovine, vijence najprije položili roditelji poginulih pripadnika 3. GBR i njihove braniteljske udruge. Potom su vijence i svijeće položili Izaslanik Predsjednice RH, potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane te načelnika Glavnog stožera OSRH-a general bojnik Mladen Fuzul, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Ivan Vukić, načelnik Policijske uprave Zadarske Anton Dražina s izaslanstvima MORH-a, MUP-a, Ministarstva hrvatskih branitelja, Oružanih snaga RH, Ravnateljstva Policije i Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji i drugi.

Nakon polaganja vijenaca u Kašiću, tradicionalno se svake godine polažu vijenci i pale svijeće kod spomen-obilježja 4. Gardijske brigade kod Zelenog hrasta, u Islamu Latinskom. "Četvrta" je bila nositelj napadnog djelovanja u Akciji Maslenica te time pokazala neprijatelju što ga kasnije čeka u Bljesku i Oluji. Vijenci i svijeće položeni su i kod spomenika poginulim pripadnicima HRM u Posedarju, a polaganje vijenaca i paljenje svijeća nastavljeno je na spomen-križu uz Maslenički most.

U crkvi u Jasenicama održana je misa zadušnica za sve poginule i nestale branitelje i civile koju je predvidio vojni kapelan don Ivo Topalović.