Tridesetak Zadrana okupilo se danas na Narodnom trgu na prosvjedu, u organizaciji Udruge bivših zaposlenika Solidarnost, kako bi ukazali na "kriminalni teror nad građanima kojeg godinama provode državne institucije".

Zatražili su da Republika Hrvatska po službenoj dužnosti vrati osnivačko vlasništvo Zadarske banke, sada u sastavu OTP banke, te novac građanima za otkup dionica u poduzećima koje je uništila.

- Po kaznenim prijavama koje su podnesene, državne institucije odbijaju provesti zakonitu istragu zbog čega su umjesto kriminalaca na sudu završili vlasnici banke, radnici i građani koji su oštećeni u organiziranom kriminalu. Pravni subjekti u vlasništvu Grada, Županije i Države, izgubili su vlasništvo na nezakonit način, a državne institucije nisu ni u jednom slučaju zaštitile materijalne interese u Zadarskoj banci. Sve to potvrđeno je u pravomoćnoj presudi po kojoj je OTP banka isplatila jednog osnivača - Bagat. Ako Hrvatska riješi predmet Zadarske banke, izbjegava se više od 50 tisuća pojedinačnih tužbi, koje bi oštećenici po ovom kaznenom djelu trebali pokrenuti. U našim zahtjevima od države ne tražimo niti jedne lipe novca ili imovine. Naprotiv, tražimo da nam se vrati naša zakonita imovina, istaknuo je glasnogovornik Udruge Solidarnost Čedo Alić.

Kako bi dao podršku zadarskim prosvjednicima, u Zadar je danas stigao i saborski zastupnik MOST-a Miro Bulj.

- Činjenica da to do danas nije riješeno govori o tome da Hrvatska nije pravna država. Imamo korumpirano pravosuđe koje radi u interesu skupina koje su opljačkale RH. U ovom slučaju su predali 2 milijarde eura i 160 pravnih subjekata u ruke Mađarima preko hrvatskih "Mađarona". Zamislite koliko je to novca za rješavanje drugih problema. Pravosuđe je ključ problema i oni su sudionici veleizdaje, u ovom slučaju Zadra i Zadarske županije. Kao saborski zastupnik ovo ću pitanje ne samo otvoriti, već ću i zatražiti da hrvatske institucije daju ono što pripada našim građanima. Ako imamo presudu za Bagat, ne vidim niti jedan razlog da se temeljem te presude ne namiri ostalih 160 subjekta. No pitanje je jesu li gradske i županijske tvrtke podnijele zahtjev za ovim potraživanjima. Govorimo o 2 milijarde eura, to je jedan Pelješki most izvučen iz Zadra i Zadarske županije. Imamo temelj i očekujem da će pravna država po ovome pitanju odraditi svoj posao, unatoč dosadašnjem iskustvu, istaknuo je Bulj.

Prema riječima Marka Pupića Bakrača iz Akcije mladih, krivac za ovu situaciju je negativna selekcija kadrova.

- Nažalost, stvari stoje na mjestu od 1990. godine i stajat će još dugo vremena. U politici imamo ljude poput Kalmete i Bandića pa vidite što se događa. Saborski zastupnici se kupuju kao prasad na sajmu u Benkovcu, dok se u pravosuđu uspješni suci, poput Željka Rogića, smjenjuju, istaknuo je Pupić Bakrač pred tridesetak građana koji su subotnje jutro iskoristili za prosvjednu poruku.