Zadarska županija jedna je od prvih koja je 2017. potpisala ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za poboljšanje pristupa kvalitetnijoj zdravstvenoj zaštiti na primarnoj razini. Sredstva iz EU fonda za regionalni razvoj su osigurana kako bi se nabavkom opreme i poboljšanjem prostornih uvjeta omogućilo smanjenje broja upućivanja u bolnice za najmanje 15%.

Na današnjoj završnoj konferenciji Županija i Dom zdravlja formalno su završili provedbu projekta Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti s naglaskom na udaljena i deprivirana područja kroz ulaganja u potrebe pružatelja usluga zdravstvene zaštite na otocima koji se provodio od 10. travnja 2017. godine. 

- Ovaj projekt je obuhvatio šest otoka Zadarske županije (Vir, Ist, Molat, Pašman, Dugi otok i Pag). Nabavljena je dijagnostičko-terapijska oprema kojom ćemo u ordinacijama moći obavljati nove postupke i čija je vrijednost oko milijun kuna, dok je ostalih 600 000 kuna utrošeno na manje infrastrukturne zahvate koji su obavljeni u Povljani na Pagu, a u Žmanu na Dugom otoku ugrađen je lift za osobe sa smanjenom pokretljivošću. Od ostale dijagnostičke opreme kupljena je ona zaista dobra i suvremena, od koje bih istaknula ultrazvučni aparat, sondu, amnioskop i kolposkop za djelatnost zdravstvene zaštite žena te stomatološku stolicu s pripadajućim elementima za dentalnu zdravstvenu zaštitu otoka Paga. Ostale stvari koje smo kroz ovaj projekt odradili, ulaze u horizantalne mjere operativnog programa. U ordinaciji na Viru postavljen je poseban LCD display prikladan informiranju osoba oštećenog vida., iznijela je rezultate dr. sc. Franka Krajnović, voditeljica projektnog tima.