Lučka kapetanija Zadar jedna je od državnih službi koja mora preseliti u novu zgradu putničkog terminala u Gaženicu, čime će napustiti svoj autohtoni prostor Gradske luke. Iz Ministarstva pomorstva potvrdili su nam spoznaju da će grad na moru prvi put u povijesti ostati bez izravnog nadzora lučke vlasti kojoj je praktički ispred nosa bila Gradska luka.

U toj tijesnoj luci i prošli tjedan dogodila se havarija. Potvrdili su nam iz Ministarstva i da će zgrada tzv. Male kapetanija koja ima povijesni značaj, postati "kuća duhova", jer Lučka kapetanija u Zadru nema dovoljno ljudi, odnosno kapaciteta da bude na dvije lokacije.

Evo odgovora na naša pitanja koja smo dobili iz resornog ministarstva:

Preseljenje Lučke kapetanije Zadar je planirano tijekom 2019. godine. Kako je u tijeku analiza troškova preseljenja, trenutno se ne zna točan iznos preseljenja, međutim, napominjemo kako Lučka kapetanija Zadar nakon preseljenja neće snositi trošak najamnine za korištenje novih poslovnih prostora, već će plaćati samo režijske troškove.

Je li moguće da će Gradska luka biti bez izravnog nadzora kapetanije?

Lučka kapetanija Zadar kao i njezine ispostave nadziru cjelokupan pomorski promet kako u Gradu Zadru tako i u okolnim priobalnim mjestima diljem Zadarske županije. Slijedom navedenog, lokacija sjedišta same Lučke kapetanije nikako ne utječe na njezin djelokrug rada i nadzora, budući da ista djeluje na moru pa je samim time neupitno kako će nadzor Lučke kapetanije i dalje biti prisutan, kako na području same gradske luke tako i na ostalim mjestima pod njezinom ingerencijom.

Što će biti s prostorima koje je na Liburnskoj obali koristila Lučka kapetanije, osobito Male kapetanije.

Poslovni prostori koje koristi Lučka kapetanija Zadar i za koje ima status korisnika vratit će se vlasniku, odgovor je nadležnih iz kojeg nije jasno što će biti s Malom kapetanijom kod Željeznih vrata. Tu su ostaci i povijesnih lučkih lokaliteta - od Arsenala do kuće admirala luke.

Kad će se i hoće li povećavati broj zaposlenih, osobito na mjestu hidrograđevinskog inspektora?

S obzirom na to da je donesen novi Zakon o lučkim kapetanijama u tijeku je izrada Uredbe o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, kao i donošenje Plana prijam za 2019. godinu. U sve navedene zakonske aktivnosti koje su u donošenju, uključeni su i djelatnici Lučke kapetanije Zadar, još jedan odgovor iz kojeg se ne nazire konkretno.