Uslijed komplikacija od gripe, u vidu upale pluća, u petak je u zadarskoj bolnici preminula osoba starije životne dobi. Iako još nisu stigli rezultati uzorka, voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo dr. Alan Medić očekuje da će oni potvrditi navedeno.

- Trenutačno u bolnici imamo 10-ak slučajeva ležećih pacijenata. Ove godine hara tip A, koji je posebno osjetljiv za djecu. Kako ne bi riskirali prenošenje virusa gripe na bolesnike unutar bolnice, privremeno su ograničene posjete na odjelima, osim za članove uže obitelji pacijenata, rekao nam je dr. Medić. 

Planirano trajanje ograničenja posjeta je do sredine veljače, do kada se očekuje trajanje vrha epidemije gripe. U Hrvatskoj je do kraja prošlog tjedna prijavljeno 8468 oboljelih od gripe, a službeno je zasad zabilježeno pet smrtnih slučajeva čija će brojka narasti kad stignu podaci analize za tekući tjedan. 

Voditelj Službe za epidemiologiju ističe pak kako Zadar ima sreće jer se redovito nalazi pri dnu ljestvice oboljelih od gripe. 

- Svake godine naručimo tisuću doza cjepiva više. Ove godine u Zadarskoj županiji cijepilo se 12 tisuća osoba i pri kraju smo s dozama. Ostalo je još njih 80-ak. Sezona gripe je u tijeku, pametno i mudro s njom bez obzira na godine. Ostanite doma i preležite tih tjedan dana. Ako visoka temperatura potraje više od tri dana, svakako se obratite liječniku, ističe dr. Medić.