Sedam godina od podizanja optužnice, 61-godišnji Zdravko Turčić na Županijskom sudu u Zadru osuđen je na godinu i pol zatvora zbog zlouporabe službenog položaja i ovlasti.

Ovaj slučaj poznat i po tome što je Turčić 2013. godine otpušten iz zatvora na liječenje s kojeg se nikad nije vratio. Kontroverzni poduzetnik i nekadašnji zaposlenik MORH-a od kraja 2011. godine nalazio u Zatvoru u Gospiću na odsluženju zatvorske kazne u trajanju od tri godine i šest mjeseci. U srpnju 2012. godine premješten je u Zatvor u Zadru. U listopadu iste godine zbog hospitalizacije mu je odobren prekid kazne zatvora. Budući da se u veljači 2013. godine nije javio na daljnje izdržavanje kazne, za njim je raspisana tjeralica. Ubrzo je pronađen i uhićen. Zbog zdravstvenih tegoba, iste godine ponovno mu je odobrena tromjesečna "pauza" od zatvora u trajanju od tri mjeseca. No iz Zatvorske bolnice u Zagrebu nikad se nije vratio u Zadar. Bilo je to 19. listopada 2013. godine. Tek u veljači 2015. godine za njim je izdana tjeralica. Sud je zakazivao daljnje rasprave na koje optuženik nije pristupao, a policijski službenici u više su navrata obilazili njegovu adresu u Zagrebu, ali nikog nisu zatekli.

Tri godine nakon raspisivanja tjeralice Županijski sud donio je rješenje o suđenju u odsutnosti kako ne bi nastupila zastara kaznenog progona. No upravo se to i dogodilo za drugu, težu optužbu prema kojoj je Turčić kao vlasnik tvrtke Esa 1996. godine krivotvorio potpis direktorica i pečat tvrtke Turist iz Novalje, neistinito prikazujući da je Esa obavila dokapitalizaciju tog društva u vrijednosti od 2.000.000,00 DEM i to na način da je sa svog računa izvršila isplatu za navodno izvedene građevinske i investicijske radove u vrijednosti od 1.500.000,00 DEM (protuvrijednost 5.661.923,76 kuna). To je prikazao na način da je sačinio 16 lažnih situacija.

Na Županijskom suda početkom nove 2019. godine osuđen je zbog toga što je kao direktor poduzeća Turist, tijekom 1999. godine, računovodstvu društva zabranio evidenciju i uplatu novčanih sredstava na ime zakupa poslovnog prostora i komunalne naknade za poslovni prostor lociranom u kampu, već je navedena novčana sredstva osobno ili preko drugih osoba preuzimao i zadržavao za sebe čime je društvo oštetio za ukupno 81.166,66 kuna.

Prilikom odmjeravanja kazne sud je kod okrivljenika kao otegotno cijenio njegovu višestruku osuđivanost, mahom zbog istovrsnih kaznenih djela, kao i to da je aktualno u bijegu s izvršenja zatvorske kazne, zbog čega mu je suđeno u odsutnosti. Nikakve olakotne okolnosti na njegovoj strani nisu utvrđene.