U Koncertnoj dvorani braće Bersa Kneževe palače potpisani su danas novi ugovori u okviru Poziva "Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja". Svečanom potpisivanju ugovora prisustvovala je ministrica za demografiju, mlade i socijalnu politiku Nada Murgarić, predstojnica Područnog ureda HZZ-a Sandra Vukić, dožupan Šime Vicković i gradonačelnik Branko Dukić.

- Današnjom dodjelom ugovora počinjemo jedan vrlo vrijedan i životno važan program. On nam donosi održivo rješenje za realne potrebe obitelji s djecom i omogućuje usklađivanje obiteljskog i poslovnog života. U konkretnom primjeru Zadra, to znači da će više od 10 vrtića raditi dvosmjenski do 22 sata, produljeni boravak organizirat će se u 3 vrtića, zaposlit će se više od 30 odgojitelja, uz njih i više stručnih suradnika i tehničkog osoblja. Ciljevi su to našeg projekta "Mreža za dar", mreže inovativnih vrtića po mjeri djece i roditelja kojima je ovim Pozivom osigurano 14 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda (ESF). Anketiranjem smo došli do spoznaja da potrebe za smjenskim radom treba više od 400 najmlađih Zadrana i Zadranki, a iskoristili smo i sinergiju sa privatnim vrtićima koja postoji više od 10 godina. Naša nastojanja i mjere kojima podižemo standarde u odgojnim i obrazovnim programima danas su dobila novu dimenziju. Ono što je najvažnije, postigli smo da djeca provode više vremena sa svojim roditeljima, a kao otac četvoro djece mogu reći da je to neprocjenjivo. Čestitam svim jedinicama lokalne samouprave i dječjim vrtićima kojima će se danas podijeliti ovi vrijedni ugovori, rekao je gradonačelnik Dukić na otvorenju svečanosti.

Posebnost ovog Poziva je u tome što se u okviru njega financiraju projekti, u vrijednosti 300 milijuna kuna, koji će doprinijeti kvaliteti života mladih obitelji. Dvosmjenski rad će tako omogućiti roditeljima zadržavanje poslova u smjena bez dodatnih troškova čuvanja djece. Do sada je za navedeni Poziv potpisano ukupno 50 ugovora ukupne vrijednosti veće od 223 milijuna kuna, a danas je potpisano osam novih ugovora ukupne vrijednosti 53,5 milijuna kuna. U tih osam ugovora sudjeluje 18 dječjih vrtića koji će pružati usluge produljenog boravka za djecu i smjenskog rada. Uz to, educirati će se postojeći i zaposliti novi djelatnici. Kroz navedene projekte, planira se zapošljavanje ukupno 106 odgojitelja i stručnih suradnika.

- Često smo se pitali na koji način iskoristiti demografske mjere koje bi polučile rezultat na brz i kvalitetan način. Nastao je tada "Vrtić za skladniji život". Na razini države smo već usmjerili 117 500 000 kuna za poboljšanje materijalnih uvjeta u vrtićima. Danas se, vidjeli smo, u sklopu tog projekta, sagradio dječji park i igralište pri ŠC Višnjik. Iz EU Fonda za ruralni razvoj prošle su godine u dva navrata ugovorena značajna financijska sredstava za izgradnju novih vrtića, a 38 ih je još u obradi, izjavila je Morganić, otvorivši dodjelu.

Svečanosti su bili prisutni predstavnici gradova i općina ne samo iz zadarske okolice, nego i iz Bjelovara, Makarske, Ploča, Krapine, Šibenika, Triblja I Belišća. Podsjetimo, Grad Zadar je projekt prijavio u partnerstvu s gradskim vrtićima, Radost i Sunce, te pet vrtića drugih (privatnih) osnivača (DV Maslačak, DV Ribica, DV Golubica, DV Klokan i DV Šuškalica).