Zadarska nadbiskupija danas je proslavila svoju nebesku zaštitnicu sv. Stošiju, ujedno i naslovnicu zadarske katedrale. Središnje prijepodnevno slavlje u katedrali sv. Stošije predvodio je varaždinski biskup Josip Mrzljak, u koncelebraciji s riječkim nadbiskupom Ivanom Devčićem.

Apostoli i sveti mučenici iz prvih kršćanskih vremena među kojima je i sv. Stošija u temelju su Crkve, istaknuo je mons. Mrzljak. „Prvi kršćani nisu imali drugih svetaca osim mučenika svjedoka, onih koji su do kraja svjedočili da su prihvatili Božju riječ i koji vjeruju da i onda kada gube život, mogu dobiti život. To je nama čudno. Ali treba primijeniti zakonitost pšeničnog zrna. Kada zrno stavljamo u zemlju, zemlja ga pokrije, ono ljudskim očima nestaje, ne vidi se. Ali tu se rađa život. Nakon nekog vremena klija novi život. Čovjek nikako ne može prepoznati zakonitost pšeničnog zrna: kada nešto nestaje, da se rađa nešto novo" naglasio je mons. Mrzljak.

Sjećanje na sv. Stošiju od 4. st. kada je živjela do nas u 21. st. nije manje nego veće, još značajnije. „Rimski carevi mislili su da će uništiti kršćane, pohvatati ih, ubiti i time se riješiti onoga koji za sebe govori da je kralj, a rimski kraljevi kažu da su oni kraljevi. To je zemaljsko kraljevstvo koje prolazi, ali ne može donijeti konačnu pobjedu života. A to je život koji se rađa po krvi mučenika. Mučenici su zasijali sjeme kršćanstva i Crkva od toga neprestano živi" rekao je varaždinski biskup, dodavši da smo i mi pozvani ići tim putem. Sveci mučenici pred nama su kao uzori, a i naši su zagovornici na nebu.

Potaknuo je da molimo zagovor svetih mučenika i sv. Stošije da i mi u sadašnjem vremenu živimo vjeru, „da veliko božićno otajstvo, utjelovljenje Božje riječi, ne ostane samo uspomena. Nego da nam božićno vrijeme bude obnova i učvršćenje vjere u kojoj ćemo uz zagovor i pomoć svetih živjeti svoj svagdanji život" zaključio je biskup Mrzljak.

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić svečano misno slavlje na svetkovinu u utorak 15. siječnja predvodio je u župi sv. Stošije u Biogradu, čija je Stošija također naslovnica i zaštitnica.