Iz istražnog zatvora, u kojem se nalazi zbog sumnje u pokušaj teškog ubojstva dvojice policajaca, 32-godišnji Zadranin P. Č. danas je doveden na Općinski sud. No ne zbog bijega, koji ga je u studenom doveo na naslovnice hrvatskih medija, već zbog nastavka glavne rasprave u sudskom predmetu za teške krađe.

Optužnicom Općinskog državnog odvjetništva u Zadru stavlja mu se na teret da je u tri navrata u razdoblju od 6. studenog do 6. prosinca 2016. godine otuđio predmete iz dvorišta obiteljske kuće u Ulici Nikole Jurišića, imanja u Babindubu te skladišta trgovačkog društva u Ulici biskupa Jurja Dobrile. Ukrao je metalne predmete, agregat, kosilicu, pilu, PVC kante s gorivom te kabele.

P. Č. je na početku priznao krivnju no iskaz je kasnije promijenio navodeći kako su policajci mučenjem i prijetnjom zatvorom od njega iznudili priznanje. Službenici PU zadarske ove su tvrdnje opovrgnuli navodeći kako je "P. Č. uvijek kao beba kad dođe u postaju, prizna djelo objašnjavajući kako je sve napravio da bi kupio djeci potrepštine."

"Policijski službenici nemaju razloga lažno iskazivati. Obrana prema kojoj je priznao djelo zbog mučenja i prisile usmjerena je ka otklanjanju njegove kaznene odgovornosti. Iz CD snimke razgovora i zapisnika razvidno je da toga nije bilo", istaknulo je tužiteljstvo. Kada mu je sutkinja Ana Brkić pročitala transkript iskaza, u kojem je detaljno naveo način provala, krađe i prodaje predmeta, P. Č. je odgovorio kako se ne sjeća da je to rekao. Obrana je navela da je priznanje djela učinjeno zbog straha od zadržavanja u istražnom zatvoru uoči blagdanskih praznika te da ranija osuđivanost ne bi smjela biti vodilja u ovom predmetu. Ne postoje čvrsti dokazi koji potvrđuju optužnicu, a upitna je i vrijednost otuđenih predmeta, stav je obrane koja kao olakotnu okolnost ističe da je 32-godišnjak otac dvoje maloljetne djece.

Novo ročište, na kojem će obranu iznijeti okrivljenik, zakazano je za 17. siječnja.

U bijegu pokušao ubiti dva policajca

Policijska patrola 32-godišnjaka je 27. studenog oko 23:30 sati zatekla na Putu Gaja u parkiranom BMW-u u neposrednoj blizini provaljenog skladišta. Nakon što su policijski službenici prišli njegovom vozilu radi identifikacije i zapovjedili mu da izađe iz vozila, on je naglo vozilom startao prema njima u namjeri da ih pregazi. Policajci su izbjegli nalet naglim bacanjem u stranu i skakanjem preko betonskog zida, nakon čega su ispalili više hitaca iz službenog pištolja u pneumatike vozila osumnjičenika ali je osumnjičenik i s probušenim pneumaticima nastavio vožnju i pobjegao s mjesta događaja.

P. Č. je uzeo djecu i pobjegao u Zagreb gdje ga je ugostio poznanik. Temeljem raspisane potrage PU zadarske, interventna policija PU sisačko-moslavačke zatekla ga je 1. prosinca u 06:30 sati u mjestu Šaševa, pokraj Gline.

Slučaj kokošinjac

P. Č. je poznat i po šokantnom slučaju koji se 2016. godine odigrao na Plovaniji. Tada je teško ozlijedio ženu koju je njegov otac zatočio nakon što su njezini psi otrčali u dvorište kuće u Ulici Otokara Keršovanija i zaklali mu 10-ak kokoši.