Za zadarsku algomeraciju planirana je investicija od pola milijarde kuna, a za biogradsku dvostruko više.

Radi se strateškom investicijskom projektu Vlade RH za područje bivše Općine Biograd pod nazivom "Razvoj vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Biograd na Moru, Pašman i Tkon".

- Biogradska aglomeracija se dijeli na dva projekta, kopneni i otočni. Kopneni obuhvaća Grad Biograd na Moru i općine Pakoštane i Sveti Filip i Jakov, dok otočni obuhvaća otok Pašman, odnosno općine Tkon i Pašman, pojasnio je Marin Colić, direktor Komunalca d.o.o. Biograd, nositelja projekta.

Projekt aglomeracije za bivšu Općinu Biograd odnosi se na završetak izgradnje kanalizacije i vodovodne mreže te rekonstrukciju postojećih cjevovoda, odnosno promjenu starih s novim vodovodnim cijevima.

 Vrijednosti projekta je  oko 135 milijuna eura ili milijardu kuna. Za kopneni projektni dio iznos je 600 milijuna kuna, a za otočni 400 milijuna kuna, istaknuo je Colić.

Najznačajnija promjena podjele biogradske aglomeracije na dva projekta otpadne vode, odnosno kanalizacija s otoka Pašmana odnosi se na sustav i uređaje za pročišćavanje otpadnih voda.

- Otočna kanalizacija neće se, kako je prije najavljivano, morskim cjevovodom spojiti na postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda na Kumentu na jugoistoku Biograda već će se po najvišim svjetskim standardima pročišćavati na otoku Pašmanu, ističu iz Komunalca.

Ukupno će se graditi čak tri nova biološka pročišćivača. Osim novog, najsuvremenijeg biološkog uređaja za II. stupanj pročišćavanja otpadnih voda Kumenat uz povećanje kapaciteta na postojećoj lokaciji, otok Pašman dobit će čak dva najsuvremenija biološka uređaja, po jednog na svakom kraju otoka.

- Na otoku Pašmanu jedan biološki uređaj najviših svjetskih ekoloških standarda izgradit će se četiri kilometara jugoistočno od Tkona, a drugi kod Ždrelca, najavili su iz Komunalca.

 

Projekt aglomeracije za bivšu Općinu Biograd 132.448 metara cjevovoda odvodnje i čak 21 crpnu stanicu. Kad je riječ o vodoopskrbi izgradit će se 86.891 metar cjevovoda, sedam vodospremnika i šest crpnih stanica te promijeniti postojeći cjevovodi.

- Osim izgradnju vodospreme na području Općine Pašman vodoopskrba uključuje i cjevovod dvostruko većih dimenzija prema otoku Pašmanu i to na dijelu između kopna i otoka Babac. Postojeći cjevovod dimenzija fi 170 mm zamijenit će s cjevovodom fi 300 mm, a izgradit će se vodosprema te proširiti sustav, objašnjava Colić.

Za izradu projektne i natječajne dokumentacije za prijavu izgradnje vodokomunalne infrastrukture aglomeracije za sufinanciranje iz fondova EU vrijedne 17.232.162 kuna (15% jedine lokalne samouprave, 85% RH i Hrvatske vode) javilo se osam zajednica ponuditelja. Izabrani nositelj je Zajednica ponuditelja Hidroprojekt – ing d.o.o. Zagreb.

- Dosadašnja vrijednost izrada projektne i natječajne dokumentacije iznosi 10 milijuna kuna, u tijeku je još 7,2 milijuna kuna. Naime, Hidroprojekt – ing dosad je proveo geodetske snimke za dodatne trase vodovoda i odvodnje, a za razvoj sustava vodoopskrba podijeljenih prema lokacijskim dozvolama izrađeni su idejni projekti i glavni projekti za sustav na području Sv. Filip i Jakova, Biograda i Pakaštana. Za područje Pašmana i Tkona kao i za područje Ždrelca izrađeni su glavni projekti, nabrajaju iz Komunalca.

Do sad je izdano šest građevinskih dozvola vrijednih 150 milijuna kuna te predstoji raspisivanje javne nabave ili natječaja kojeg predvode Hrvatske vode. Ostale građevinske dozvole očekujemo do kraja ožujka, navode u Komunalcu.

Za kopneni projekt raspisuje se javna nabava za komunalne radove i za izgradnju biološkog uređaja za pročišćavanje otpadnih vode Kumenat.

- Javna nabava bi se treba završiti do ljeta. Do kraja godine završila bi i javna nabava za komunalne radove i izgradnju dva biološka pročišćivača na otoku Pašmanu, najavio je Colić.

U idućih nekoliko godina područje bivše Skupštine općine Biograd bit će izuzetno veliko gradilište. - Rok završetka projekta aglomeracije za kopno je do kraja 2020., a za otočnu aglomeraciju na otoku Pašmanu do kraja 2023. godine, obznanio je direktor Komunalca.

Voditeljica Operativne skupine za provedbu projekta je Elizabeta Kos iz Ministra zaštite okoliša i energetike, pomoćnica ministra za vodno gospodarstvo i zaštitu mora.

Na području biogradske aglomeracije, kopnene i otočne, živi oko 17.000 stanovnika,  a boravi oko 350.000 turista  te se ostvari 2,5 milijuna noćenja godišnje.

- Ovim projektom otvaramo novu stranicu, gradimo nešto što će koristiti nama i budućim generacijama kao i našim brojnim gostima, zaključio je Marin Colić.