Nakon vijesti kako će Grad Zadar donijeti odluku o povećanju turističkog paušala s 300 na 500 kuna, stižu i najave iz drugih sredina u kojima neće iskoristiti mogućnost koju im pruža porezna reforma. Načelnik Općine Preko Jure Brižić kaže kako će Općinskom vijeću predložiti da paušal poreza na dohodak po svakom turističkom krevetu ostane isti kao do sada. To znači da će se za Ugljan i Preko plaćati po 300 kuna, Poljanu i Lukoran 255, Rivanj i Ošljak 210 te za Sestrunj 150 kuna po krevetu. Sutomišćica će jedina zbog "skoka" iz turističkog C u B razred plaćati 255 umjesto lanjskih 210 kuna.

- Moj je prijedlog da ne mijenjamo ništa i vjerujem da će ga svi članovi Općinskog vijeća podržati jer se na području naše općine mnoga obiteljska domaćinstva bave turizmom, uz taj segment zapravo je vezan cjelokupni razvoj općine. Udarati po džepu ljude koji podižu kvalitetu ponude, ulažu u objekte, promoviraju naš otok, osiguravaju egzistenciju sebi i svojoj djeci bilo bi neodgovorno i nepromišljeno, rekao je Brižić za Naše školje.

U Benkovcu također neće biti povećanja paušala te gradonačelnik Tomislav Bulić najvljuje da će ostati na 150 kuna po krevetu.

- Ne želimo zapravo povećavati našim iznajmljivačima jer vidimo velike potencijale u razvoju turizma u našem prostoru i želimo ih potaknuti da idu dalje u tom smjeru, a poslije ćemo vidjeti ako bude prostora, rekao je Bulić za Radio Zadar.