NOVO

Iznenađujući obrat na suđenju Darku Kovačeviću "Daruvarcu" za prijetnju i nanošenje teških tjelesnih ozljeda 18-godišnjoj Zadranki. Prema riječima odvjetnika oštećene Milana Petričića, jedinog koji se medijima obratio nakon završetka četverosatnog ročišta, obrana je na početku glavne rasprave promijenila stav te se Kovačević izjasnio krivim za djela koja su mu stavljena na teret. 

- Danas je sud ponovio postupak i prošao sve svjedoke, bilo ispitivanjem, bilo čitanjem iskaza. Saslušani su i vještaci. Postupak se sutra nastavlja odlukama suda o dokaznim prijedlozima i, pretpostavljam, završnom riječi stranaka. Novi svjedoci danas nisu uvedeni, ali jesu novi dokazi u pisanom obliku. Kovačević je iznio obranu i ono što je drugačije u odnosu na ranije je to da se izjasnio krivim. Hoće li sutra biti donesena i presuda, to ne znam, prepričao je dijelove suđenja, zatvorenog za javnost, odvjetnik Petričić dodajući kako napadnuta djevojka nije ponovno davala iskaz.

Podsjetimo Kovačević je ranije istaknuo kako se za kazneno djelo prijetnje "ne smatra krivim, već je to konstrukcija majke i kćeri", dok se za djelo teške tjelesne ozljede nije smatrao krivim onako kako mu se to stavlja na teret optužnicom. Tužiteljstvo za Kovačevića traži zatvorsku kaznu u trajanju od pet i pol godina, a koja će biti presuda, moguće je da će javnost saznati već sutra.  

RANIJE

Isključenjem javnosti danas je na Općinskom sudu u Zadru započela nova glavna rasprava u sudskom postupku protiv Darka Kovačevića "Daruvarca", optuženog za prijetnju i nanošenje teških tjelesnih ozljeda 18-godišnjoj Loreni Gurlici, 13. lipnja prošle godine u caffe-baru Chill out na Meladi.

Danas su kao svjedoci pozvani Mia Peternac, Ante Bobanović, Matea Bakmaz, Krešimir Bušljeta, Ante Kokić, Mateo Perić, Dragana Dević, vještaci te oštećena Lorena Gurlica i njezina majka Ana Gurlica.

Novi odvjetnik okrivljenog Kovačevića, Boris Radman, koji je na sud sa svojim štićenikom stigao taksijem, nije se protivio zahtjevu tužiteljstva za isključenjem medijskog praćenja, no naglasio je kako zamjenik općinskog državnog odvjetnika Igor Vulić nije odgovorio na njegov podnesak od 24. prosinca, kojim je zatražio da se zbog efikasnosti i brzine postupka umjesto ponovnog ispitivanja svjedoka njihovi iskazi samo pročitaju.

- Iz izostanka odgovora proizlazi da Vulić ili nije pročitao podnesak ili ima potrebu dalje ispitivati svjedoke, a obrana je njihove iskaze prihvatila. Time je navod kojim tužitelj predlaže isključenje javnosti na temelju toga da će obrana biti usmjerena prema žrtvi proizvoljan, ničim potkrijepljen i apsolutno deplasiran. Unatoč tome, obrana se ne protivi isključenju javnosti zbog zaštite obiteljskog života Lorene Gurlice, rekao je Radman.

Nakon što se odvjetnik žrtve Milan Petričić složio s rješenjem, sutkinja Mitra Meštrović donijela je ponovno rješenje o izuzeću i naložila predstavnicima medija da napuste sudnicu u kojoj se nastavlja suđenje za slučaj koji je šokirao hrvatsku javnost.


View on YouTube