ZADAR- Ova bi godina trebala biti prijelomna u povlačenju novaca iz ITU mehanizma  (integrirani teritorijalni ustroj) kojim je Gradu Zadru 2017. godine stavljeno na raspolaganje 35 milijuna eura.

Radi se o EU novcima operativnog programa čiji je rok 2020. godine. Sve to ide preko Ministarstva regionalnog razvoja, a najveći dio operativnog programa provodi se u Odjelu za EU fondove. Pročelnik za EU fondove Šime Erlić slaže se s ocjenom da bi ove godine sve trebalo biti spremno za najveći broj poziva. Ako sada zakažemo, nećemo imati produžnog vremena za izbacivanje poziva. Za sve to do ugovaranja novca treba puno vremena, ističe pročelnik Erlić.

Prošle godine objavljen je tek prvi poziv za Centar za mlade, ugovoren za iznos od pet milijuna eura. Natječaj za izvedbu tog projekta bit će objavljen nakon što se riješi javna nabava za uređenje bedema. Ove godine se očekuje objava poziva za više sektora. Računa se na suvremeni Poduzetnički inkubator na Bilom brigu te izgradnju dijela komunalne infrastrukture za poslovnu zonu Crno prema projektu koji je nakon više godine napravljen tako da se može izvoditi po fazama. U dijelu kulturne baštine planira se ITU poziv u sferi kulturne baštine za uređenja kompleksa sv. Nikole. Nositelj je Međunarodni centar za podvodnu arheologiju kojem je Grad Zadar prošle jesni odobrio pola milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije. Sve to kako bi projekt bio spreman za poziv. Kao i uređenje zgrade stare Tehničke koja je davno dodijeljena Sveučilištu u Zadru koje je pred dobivanjem građevinske dozvole za projekt kojeg su ponovno izradili arhitekti AB Foruma.

Najvažniji gradski projekt koji bi se financirao iz ITU mehanizma je Inteligentni transportni sustavi (ITS). On bi Zadar trebao pretvoriti u pametni grad po pitanju objedinjenih prometnih rješenja. Bilo bi to povezivanje semaforiziranih raskrižja kako bi se mogao nadgledati promet. Zatim jedinstvene putničke karte za autobuse Liburnije, autobusne stanice na kojim bi putnici preko „displeja" dobivali informacije o dolasku autobusa kao i pametni parking na kojem bi se znalo koliko je zauzetih a koliko slobodnih mjesta.
Koliko će projekata biti spremno i koliko će se novaca povući, pitanje je na koje se na početku prijelomne godine teško može dobiti odgovor. 

- Bilo bi idealno kada bi se ugovorilo što više projekata za koje bi rok ostvarenja bio 2023. godina, želja je pročelnik za EU fondova da Zadar što više povuče iz odobrenih 35 milijuna eura.