U Maškovića hanu u Vrani svečano je otvorena druga Zimska škola tehničke kulture Zadar 2019. koju organizira Zajednica tehničke kulture Zadarske županije i Grada Zadra u suradnji sa Zadarskom županijom i Javnom ustanovom Agencija Han-Vrana. Na njoj ove godine sudjeluje 12 darovitih učenika srednjih škola s područja Zadarske županije.

Program se provodi u trajanju od sedam dana, od 5. do 11. siječnja 2019. godine, u novoobnovljenom Maškovića hanu u Vrani pored Pakoštana, sa svakodnevnim izletima po Zadarskoj županiji, stručnim radionicama i predavanjima.

Uz domaćina, predsjednika Zajednice tehničke kulture Duška Kraljeva, učenike je pozdravio i župan Božidar Longin koji je polaznicima Zimske škole tehničke kulture poželio da im boravak u Maškovića hanu prođe u stjecanju novih znanja i vještina te istaknuo da će Zadarska županija i dalje podržavati sve projekte kojima je cilj razviti kreativnost učenika.

„Posebno je značajno istaknuti što se škola održava u vrijeme zimskih školskih praznika. Mnogi učenici koriste praznike za odmaranje, dugo spavanje, igranje računalnih igrica i sl., a ovi mladi ljudi zahvaljujući poticaju Zajednice tehničke kulture, odabrali su provesti slobodno vrijeme u stjecanju novih znanja i vještina. Kaže se da je znanje najveće bogatstvo jer vam ga nitko nikada ne može oduzeti", poručio je župan Longin.

Zimska škola tehničke kulture je jedinstvena škola tehničkih aktivnosti jer uključuje visoku razinu tehničkog opismenjavanja djece u različitim područjima tehničke kulture. Program i način rada razvijaju kreativnost, motoriku, razvoj kritičkog mišljenja i promatranja, lakše pamćenje, lakšu primjenu naučenog te samostalnost u istraživanju i zaključivanju. Potaknuta pozitivnim iskustvom sa šest ljetnih škola tehničke kulture u Telašćici, Zajednica tehničke kulture Zadarske županije i Grada Zadra odlučila je drugu uzastopnu godinu organizirati školu tijekom zimskih školskih praznika. U prošlogodišnjoj su sudjelovali učenici osnovnih škola, njih 14, a ove godine škola je namijenjena srednjoškolcima.

„Zajednica tehničke kulture Zadarske županije na ovaj način želi učenicima iskazati zahvalnost i priznanje za njihov rad i značajan doprinos te vjerujemo da će ova nagrada biti i motivacija za učenje i daljnje sudjelovanje u školskim i izvanškolskim aktivnostima i projektima kao i učlanjenje u neku od naših brojnih udruga", poručio je predsjednik Zajednice tehničke kulture Duško Kraljev.

U školi sudjeluje 12 darovitih učenika srednjih škola s područja Zadarske županije, koji su ostvarili uspjehe na natjecanjima iz prirodoslovno-matematičkog i tehničkog područja tijekom školske godine 2017/2018. Zajednica tehničke kulture pokriva troškove smještaja, prehrane, radnih materijala te troškove izleta.