Pravoslavni vjernici danas slave blagdan Božića. U crkvi sv. Ilije u Zadru obred je predvodio protojerej Ljubomir Crnokrak uz sudjelovanje nekadašnjeg župnika Petra Jovanovića.

Na misama se u svim crkvama prenijela poruka patrijarha Irineja, koji je istaknuo kako se ljudska povijest dijeli na dva dijela, onu prije i poslije rođenja Isusa Krista. Što se tiče Srpske pravoslavne crkve, ona će u ovoj godini proslaviti 800 godina od dobivanja autokefalnosti i posvećenja Svetog Save za prvog srpskog arhiepiskopa. Veliki dio obraćanja zauzele su političke poruke, najvećim dijelom o Kosovu i Metohiji, gdje je nasljednik Svetog Save, Arsenije Sremac, preselio sjedište SPC-a.

- Sloboda za srpski narod i za sve druge nije moguća u samoproglašenoj lažnoj državi Kosovo. To najbolje dokazuju događaji naših dana: barbarsko lišavanje srpskog naroda na Kosovu i u Metohiji namirnica, lijekova i drugih stvari neophodnih za život uvođenjem već zloglasnih „taksi", stalne prijetnje, hapšenja i mnogo šta drugo, a najnovije je osnivanje takozvane kosovske vojske, u cilju daljeg zastrašivanja i konačnog izgona svih Srba, kako onih južno od Ibra tako i onih sjeverno od te srpske rijeke, poručio je Irinej, dotaknuvši se braće i sestara u Makediniji, Crnoj Gori i Ukrajini, gdje "ostrašćeni šovinisti-rusofobi, predvođeni korumpiranim političarima, uz asistenciju unijata i nekanonsko suučesništvo Carigradske Patrijaršije, produbiše i proširiše postojeće raskole i ozbiljno ugroziše jedinstvo Pravoslavlja u cjelini".

- Radost darovanog nam spasenja, poklona na kome svi treba da blagodarimo, zajedno možemo doživjeti samo kroz međusobno praštanje i izmirenje. Mir Božji - Hristos se rodi!, zaključio je Irinej u svojoj poslanici.