U prošloj godini preko sustava "Halo pomoć" kojeg su pokrenuli Grad Zadar u Dom za psihički bolesne odrasle osobe Sv. Frane zaprimljeno je 628 poziva u pomoć. Riječ je o projektu koji okuplja 86 starijih i nemoćnih osoba kojima je u kriznim situacijama, pritiskom na tipku posebnog aparatića, cjelodnevno osigurana žurna pomoć, bilo dolaskom na lice mjesta ili razgovorom i savjetima putem telefona.

Od 628 poziva za pomoć u prošloj godini zabilježena su četiri poziva za hitnom medicinskom pomoći, 27 poziva za intervencijom socijalnog radnika i 558 intervencija zbog razgovora vezanih za lakše zdravstvene tegobe ili davanja psihosocijalne pomoći.

- Tu se ne radi o napuštenim osobama koje se nemaju kome obratiti, već o sustavu koji starijima omogućava da se u slučaju potrebe jave na naš telefon kako bismo javili njihovim bližnjima, susjedima ili hitnoj pomoći ako im je potrebna pomoć. Iako većina korisnika ima mobitele, oni su im najčešće nedostupni kada im se dogodi nekakav pad u zahodu ili slična nesreća. Ovako uz sebe imaju jedan gumb čijim se pritiskom aktivira naš telefon, pa im mi možemo dozvati potrebnu pomoć, kaže nam socijalna radnica iz Doma Sv. Frane Sindi Botica.

Korisnici ove usluge, navode u Gradu Zadru, ostaju u svom domu bez osjećaja napuštenosti i osamljenosti, jer u svakom trenutku u životno ugrožavajućim situacijama, mogu pritiskom na gumb specijalnog aparatića dobiti vezu s pružateljima usluge i odgovarajuću žurnu pomoć ili savjet.

Provedba programa regulirana je Sporazumom o partnerstvu između Grada Zadra i Doma za odrasle osobe, a pored nabavke i održavanja aparatića ova aktivnost podrazumijeva i financiranje djelatnika koji pružaju pomoć korisnicima na njihov poziv. Za projekt je u 2018. godini izdvojeno 286.900 kuna, a očekivati je da će isti broj korisnika trebati ovu vrstu pomoći i tijekom 2019. godine.