ZADAR - Kada smo prije par mjeseci naišli na hrpu smeća uz tanak za brodsko ulje u uvali Bregdetti kojom gospodari Županijska lučka uprava, ravnatelj Davor Škibola otišao je na lice mjesta kako bi se uvjerio da to nije u njihovim granicama.

Radi se o općem pomorskom dobru, ukazao je Škibola. Za tu „ničiju zemlju" uz more nadležan je Grad Zadar. To pomorsko dobro koje se pretvara u divlju deponiju nalazi se uz Cromaris, upravnu zgradu naše najveće i uspješne kompanije u marikulturi. Prizori uz ogradu njihovog dvorišta nimalo im ne služi na čast Cromarisu koja posluje na inozemnom tržištu a koja se nalazi u sastavu Adrisa. Međutim, nemoćni su da bilo što naprave.

Otpad, doznajemo, nanosi beskućnik, koji spava u jednom od brodova nekad ribarskog pristaništa na kojem su neki i zaboravili kamione dizalice i štošta vidljivog na toj zapuštenoj lokaciji.

Tko je nadležan? Lučka kapetanija, policija, inspekcija ili komunalni redari kojima bi se prema predloženom zakonu o pomorskom dobru predružili lučki redari. Hoće li se i kada taj zakon usvojiti da bi neki novi redari pokrenuli postupak ili će Cromaris tražiti koncesiju od Grada pa će sami srediti svoje okruženje. Pitanje je to bez odgovora, a i vremena da se taj prostor očisti i uredi na što apeliramo.

Evo, kako izgleda: