ZADAR - Prošlo je više od 10 godina od kada su sa zadarskog sveučilišta najavljivali studij mehatronike. Posljednji put 2013. godine kada je tadašnji rektor Ante Uglešić najavio kako „Sveučilište, u suradnji s lokalnim gospodarstvom, itekako želi pokrenuti taj studij, i jedini razlog zbog čega u tome do sad nije uspjelo jest nedostatak potrebnog prostora, opreme i kadra". Tada se govorilo o suradnji s Rusima, a jedan je ruski znanstvenik zbog toga dobio i počasni doktorat zadarskog sveučilišta.

Iako smo dobili neslužbenu informaciju kako će se studij mehatronike u suradnji s Tehničkim veleučilište iz Zagreba (s kojim je uspostavljen i studij informatike u Zadru, op.a) otvoriti u idućoj akademskoj godini, Uprava Sveučilišta je oprezna.

- Sa studijem mehatronike, koji doista pripremamo nećemo započeti dok ne osiguramo minimalne prostorne i financijske preduvjete te odgovarajuće nastavnike u znanstveno-nastavnim zvanjima, informacija je koju smo dobili na naš upit iz Ureda rektorice Dijane Vican.