Hrvatska je s početkom nove godine ostala bez još jednog velikog imena. Vijest da je u 67. godini života preminuo Ivo Gregurević, jedan od najvećih hrvatskih glumaca, večeras je iznenadila sve. Tužnu vijest za tportal je potvrdio ravnatelj njegovog matičnog kazališta Gavella, Dražen Ferenčina. „Istina je", rekao je kratko potresen odlaskom glumačke legende.

Ivo Gregurević rođen je u Donjoj Mahali (Orašje), 7. listopada 1952. godine. Otac Marko bio je zemljoradnik, dok mu je majka Jela domaćica. Još kao dječak zaljubio se u film, kino i filmsko platno, a ta ljubav je trajala sve do njegovog odlaska.

Na filmu je debitirao 1977. godine i to u „Ne naginji se van", a iste godine snimio je i kultni film Antuna Vrdoljaka „Mećava". Filmovi poput „Osuđeni", „Kraljeva završnica", „Život sa stricem", samo su neki koji su mu obilježili život, a veliku popularnost stekao je ulogom Netjaka u igranoj seriji „Velo misto". Ipak, film „Čaruga" stavio ga je na sam glumački vrh, a u njemu je, uz glavnu ulogu, zaigrao i ženski lik snaše.

Godine 1986. postao je član ansambla Drame HNK u Zagrebu, a tijekom 80-ih i 90-ih ostvario je niz izuzetno zapaženih velikih uloga na filmu. U kazalištu je igrao u mnogim dramama, snimao je s Rajkom Grlićem, Brankom Šmitom, Antunom Vrdoljakom, Lukasom Nolom.Nagradu Hrvatskog društva dramskih umjetnika osvojio je 1998. za film „Šokica" i 2006. za ulogu u filmu i istoimenoj seriji „Duga mračna noć". 

Dobitnik je i najprestižnije nagrade Vladimir Nazor, ali i Zlatne arene za najbolju glavnu mušku ulogu 1999. godine za film „Bogorodica", 2002. za film „Ne dao Bog većeg zla", 2005. za „Što je Iva snimila 21. Listopada 2003." i 2014. za film „Kosac". Za glavnu ulogu u filmu Branka Schmita „Imena višnje" Gregurević je primio nagradu Filip Šovagović 2015. godine. Gledatelji su ga mogli gledati i u uspješnoj humorističnoj seriji "Odmori se, zaslužio se".

Svom se rodnom kraju zahvalio pokrenuvši 1995. godine u Orašju festival Dani hrvatskog filma. Ivo Gregurević iza sebe ima više od 90 filmova, 19 televizijskih serija te tridesetak kazališnih predstava.