ZADAR - Zadar će od iduće godine biti povezan morskim linijama sa Šibenikom, Splitom te Rijekom. Nakon što je Jadrolinija ukinula tzv. uzdužobalnu linije Rijeka - Dubrovnik iz koje je Zadar kao luka prvi ispao, ovo će biti prva brzobrodska veza između Zadra i Rijeke. Nju će sezonski uspostaviti zadarski brodar G&V Line Iadera.
Agencija za obalni linijski promet objavila je plovidbeni red u postupku odobravanja. Prema njemu će  katamaran  Antonija, spajati luke Rijeka - Krk - Lopar (Rab) - Novalja - Vir - Zadar od 1. lipnja sljedeće godine do 30. rujna. Iz Rijeke će polaziti svakog dana u 8 ujutro te u Zadar stizati u 12:15. Istoga dana iz Zadra će biti povratak u 16 sati, a u Rijeku će stizati u 20:15 sati.
Morski prijevoz iz Zadra do Rijeke koštat će 190 kuna. Za relativno brzo putovanje, nešto skuplji brodski prijevoz u odnosu na autobusnu kartu bit će ujedno i turistička plovidba sjevernojadranskim otočjem. Direktor zadarska brodske kompanije Držan Montana na naš upit napisao nam je kako će u siječnju imati službene potvrde jer je u postupku dobivanja suglasnosti za sve luke ticanja. Time će se znati plovidbeni red i cijena putne karte.

Od 1. travnja trebao bi zaploviti i dvotrupac na novoj sezonskoj liniji za Zadar - Šibenik - Split koju će održavati brzi brod šibenske tvrtke "Envira", osnovane u srpnju prošle godine, iza koje od rujna stoji norveška kompanija "Vidar Hop Rederier". Drugu sezonsku liniju iz zadra prema Rijeci održavat će zadarska brodska kompanija G&V Line IADERA. Planirano je da se na brzobrodskoj pruzi od Splita prema Šibeniku i Zadru plovi svakodnevno od 1. travnja do 31. listopada 2019. godine. Prema objavljenom cjeniku, putnička karta na najduljoj relaciji od Splita do Zadra ili obratno koštat će 158 kuna, dok će se za kartu od Splita do Šibenika i od Šibenika do Zadra trebati izdvojiti 110 kuna.