Kultni kafić 72 u zadarskom Varošu ovih je dana osvanuo zatvoren, i to - do daljnjega. Kako Barba Ratku, omiljenom vlasniku kafića, koji ga drži od otvaranja 1972. godine, nije bio običaj zatvarati ga, mnogi redovni posjetitelji pomislili su da nešto nije u redu. Nažalost, bili su u pravu - kako doznajemo, Barba Ratku je na Badnjak pozlilo baš u 72-ici te je u lošem zdravstvenom stanju zaprimljen u bolnicu.

Kafić je, kakao mu ime kazuje, barba Ratko otvorio davne 1972. godine, te je stekao status najstarijeg lokala u Europi s istim vlasnikom od početka. Opjevali su ga mnogi posjetitelji, a najdirljivije pokojni Ante Perković, koji je zapisao: "Barba Ratko već punih 40 godina nema konkurencije ni u Zadru, niti daleko izvan njega, što će spremno posvjedočiti i njegovi dugogodišnji gosti, kako bi se reklo, s mnogo šankova u nogama. Barba Ratko je pripadnik stare škole, sposoban samostalno držati šank i krcatu terasu od devet stolova tako da nikada ne pomiješa narudžbe i nikog ne ostavi da čeka. Znamenit je i po obilnim normativima za kratka pića (ne postoje kod njega kratka pića, kažu vjerne mušterije), po specifičnom paušalnom načinu plaćanja kojim časti drage mu goste te golemom razumijevanju prema mladeži koja bi silno htjela piti, a već je fajrunt. Kao svaki pravi barmen, i Ratko je mala enciklopedija životnog iskustva i barskih mudrosti. Nikad nametljiv, uvijek u bijeloj košulji i tamnim hlačama, od caffe bara 72, imenovanog po godini otvaranja, vlastoručno je stvorio kultno mjesto."

Osim kafića kultni status među mlađom i sredovječnom populacijom ima i njegov vlasnik, kojega zbog toga svi poznaju po nadimku, umjesto po prezimenu. Zato mu poželimo brz oporavak i povratak na mjesto na kojem toliko nedostaje.