Predstavnici Podružnice Sindikata SSKH i Teritorijalnog Ureda SSSH Zadar, izborili su se u pregovorima sa upravom ˝Nasada˝ d.o.o. Zadar za povećanje plaća svim radnicima Nasada d.o.o. za 10%, počevši od 1. siječnja 2019. godine.

- Nakon senzacionalnog uspjeha u Vodovodu, koji nije nitko očekivao, kada su se povećale plaće 70% radnika Vodovada nakon intervencije sindikata, uspjeli smo i u naumu da se u jednoj od najznačajnih gradskih tvrtki o kojoj ovisi infrastruktura grada, Nasadima, povećaju plaće za 10%. Sindikat je uspio nakon pregovora s upravom nakon dugog niza godina, kada se plaće nisu povećavale osim samo nekima. Mislim da 142 djelatnika Nasada nisu mogli dobiti bolji božićni i novogodišnji dar. Ovo je eklatantan primjer što bi i druge tvrtke u Hrvatskoj i Zadru trebale raditi, jer jedino će se tako spriječiti egzodus Hrvata iz države, izjavio je Uranija na današnjoj konferenciji za medije.

No tu neće stati. Planiraju kroz kolektivne pregovore koji se nastavljaju u siječnju nakon zastoja od godinu dana, tražiti još veće povećanje plaća, veće otpremnine i još bolje radne uvjete, kao i pravdu i socijalnu stabilnost.

- Kolektivno pregovaranje u tvrtci Nasadi traje već dvije godine, ali je zadnjih godinu dana prekinuto iz razloga što smo zapeli na materijalnim pravima (otpremnine, plaće, uvjeti rada itd.). Čekamo očitovanje od Grada te bi kroz prvi mjesec trebalo ići u nastavak pregovora. Nadamo se da će biti završeni relativno brzo, kroz par mjeseci, rekao je Tomislav Medić, glavni povjerenik SSKH.

Prosječna bruto plaće u tvrtci Nasadi u 2017. godini bila je 6426 kuna, dok je državni prosjek bruto plaće 8055 kuna, dakle plaće su još uvijek ispod državnog prosjeka.

Izvanrednoj konferenciji za medije bio je prisutan i dugogodišnji radnik Nasada Zlatko Žilić, koji je mišljenja da je situacija u tvrtki još uvijek nezadovoljavajuća:

- Plaća mi je 3000 kuna neto, s tim da kad si kupim marendu, opet nemam ništa. Plaća mi se nije povećala 12 godina. Volio bih da se plaće podignu u bodovima, a ne u postotku, jer mi obični radnici opet dobivamo manje, izjavio je.

Uranija je za kraj javno zahvalio gradonačelniku Branku Dukiću za njegovu socijalnu osjetljivost i podržavanje zahtjeva Sindikata.