Ova godina u Općoj bolnici Zadar bit će zaključena s oko 1500 rođenih.

- Zadovoljni smo što ni 2018. brojka novorođene djece nije pala ispod 1500. Naravno, bili bi sretni da ih je i više. U 20-ak godina koliko radim u zadarskoj bolnici broj se kretao između 1500 do 1800, koje smo u dva navrata premašili. Zadovoljni smo stanjem, pogotovo kad se uzme u obzir val iseljavanja, istaknuo je voditelj Odjela ginekologije i porodiljstva dr. Zdenko Matas prilikom preuzimanja nove vrijedne donacije Sonika.

Na odjelu su trenutno u tijeku i radovi na obnovi potkrovlja i lifta u koje je uloženo 2,6 milijuna kuna. No potrebe i dalje postoje, a dio njih je kadrovski. Na novinarski upit o rješenju za nedostatak 24-satne usluge epiduralne analgezije, dr. Matas je istaknuo kako mu je žao što to ne mogu pružiti pacijenticama. I nama je lakše raditi kada žena nije u bolovima i miruje, istaknuo je dr. Matas.

Nadovezao se zamjenik ravnatelja dr. Edi Karuc koji je i sam anesteziolog.

- Potrebno je 7-8 godina edukacije da bismo dobili dobrog anesteziologa. Nadalje, liječnici odlaze, normalno da ljudi gledaju gdje su im bolji uvjeti, gdje ih ne napadaju i tuku, ono što smo mi ovdje doživjeli. Imamo trenutno 12 anesteziologa i 8 specijalizanata i dajemo maksimalno koliko možemo. Smatram da je naš standard visok, zasad je jedini problem epidural i vjerujem da će se kroz godinu, dvije i to popraviti, poručio je zamjenik ravnatelja zadarske bolnice.