Nakon dva prosvjeda zbog slučaja "Daruvarac" u Zadru, građani se okupljaju i u drugim hrvatskim gradovima.

"Sve po zakonu" naziv je mirnih događaja koji će se, u organizaciji Udruge Pariter, održati u četvrtak u 18 sati na Jadranskom trgu u Rijeci te Trgu slobode u Poreču. Članovi udruge ovim načinom žele pružiti podršku pretučenoj 18-godišnjakinji te još jednom zatražiti od vladajućih implementaciju Istanbulske konvencije.

Prenosimo poziv na okupljanje:

- Nasilnik Darko Kovačević pušten je da se brani sa slobode nakon isteka šestomjesečnog pritvora radi brutalnog premlaćivanja 18-godišnje Lorene Gurlica. Pušten je isključivo zbog toga što država kroz svoje zakone nema osigurane i razrađene funkcionalne mehanizme zaštite žrtava od njihovih nasilnika. Prema stručnoj analizi pravomoćnh sudskih presuda slučajeva nasilja počinjenih na štetu žena u razdoblju od 2012. - 2016., koje je provela Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, rezultati su pokazali slijedeće: kao olakotne okolnosti po počinitelja, uzete u obzir u 58% slučajeva bili su prethodno neosuđivanje, priznanje ili djelomično priznanje, osobne ili imovinske prilike te kajanje, žaljenje i isprika. Otegotne okolnosti koje su zanemarene u 78% slučejave bili su recidivizam (ponavljanje zločina) te način počinjenja zločina (brutalnost). Ovaj obrazac pravosudnog postupanja vidimo i u slučaju Darka Kovačevića kojem se sudi zananošenje teških tjelesnih ozljeda umjesto pokušaj ubojstva, unatoč tome što njegov slučaj zadovljava sve kriterije pokušaja ubojstva: duljina napada, ugroženost vitalnih organa i nesrazmjerna snaga napadača u odnosu na žrtvu.

Radi svega navedenog, smatramo da je ključno okupiti se i u javnom prostoru ukazati na apsurdnost pravosudnog sustava i nužnost implementacije Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, koji je temeljni dokument za zaštitu žena od nasilja. Pozivamo Vladu da se konačno odluči na ovaj korak dok ne postane prekasno za mnogobrojne žene koje u privatnosti svojih domova trpe nasilje jer im nitko ne može, ne zna ili ne želi pomoći.