ZADAR - Dva mjeseca  prije nego li je olujno jugo razorilo dio mula zadarske rive i komad obale ispred kamene kuće, gradonačelnik Branko Dukić potpisao je ugovor s D&Z o „novelaciji projektne dokumentacije".

Ali ne za sanaciju obale Petra Krešimira IV, kako se navodi u objavljenoj odluci Gradonačelnika, već za rekonstrukciju. Za 87 400 kuna D&Z napravit će usklađenje projektne studije i troškovnika, izrađenih prije 10 godina te izraditi projektnu dokumentacije za produženje gata na obali Petra Krešimira IV. Procjena vrijednosti tog posla bila je 90 tisuća kuna, a D&Z se jedini javio što je razumljivo s obzirom na to da su oni bili nositelji studije koju je od njih naručio tadašnji gradonačelnik Živko Kolega. Studija je bila završena 2010. godine. Zadarska tvrtka D&Z, za posao ispitivanja stanja rive angažirala je zagrebački „Geo-eko". Grad Zadar taj posao platio je 2,3 milijuna kuna.

Studija u kojoj su stručnjaci preporučili preslagivanje obalnog pojasa u dužini od 940 metara po fazama ali ne i produžetak mula koji je dijelom srušen u bombardiranjima Zadra . Tadašnja procjena vrijednosti posla bila je 50 milijuna kuna. Danas će to biti puno više, kada se jednom raspiše natječaj za izvođača radova a nakon što se osigura novaca kod EU. Do tada će trebati puno napraviti da se zapuštena i devastirana riva počne rekonstruirati a ne samo sanirati odnosno krpati kada more na njoj napravi štetu.
Arhitektonski natječaj o kojem se također govori i najavljuje od strane gradskih vlasti 10-tak godina stavljen je na čekanje. U prvi plan iz gradske uprave ponovno se puštaju baloni o gradnji, odnosno rekonstrukciji u ratu srušenih građevina na potezu između Rektorata i hotel Zagreba. Za nečiji hotel ili stanovanje s pogledom na more.

Navodno su konzervatori, koji nikako da izrade iz Grada tražene uvjete za "natječaj svih natječaja", što bi uz rivu bile i Jazine, blagonakloni prema toj djelomičnoj gradnji  na rivi.