Valentina Matešić proglašena je najboljom turističkom vodičkom 2018. i dobitnica je ovogodišnje nagrade "Nasmiješeno sunce".

Magistriravši na Fakultetu znanosti, obrazovanja i psihologije u Ženevi, nije mogla pronaći posao u struci u Hrvatskoj. Nakon rada u turističkim agencijama i Zaton Holiday Resortu, odlučila se na hrabar pothvat- otvoriti nešto svoje i biti "sam svoj šef". Ona je turistički vodič na hrvatskom i francuskom jeziku, a govori i njemački i engleski. Danas je vlasnica obrta "Voyages", koji je otvoren 2016. godine, te posluje tijekom cijele godine:

- Kada vodite svoj vlastiti posao, malo vas uhvati "frka" jer posla imate onoliko koliko se trudite. Ova nagrada bila mi je ogroman vjetar u leđa, drago mi je što je moj rad i trud prepoznat. Svoje poslovanje namjeravam i dalje širiti. Idem dalje i biti ću još bolja, kaže Valentina.

Tradicionalno, vodi novinare, blogere, komore i grupe stranaca, ali je primijetila da ljeti padne promet. Radi se, kako kaže, više za proljeća i zima, jer je kao turistički vodič vezana za grupe ljudi. Uz to je shvatila i to da u gradu ima jako puno obitelji s djecom koji bi htjeli nešto saznati, ali to je često nemoguće jer im njihova mala djeca zaokupe svu pažnju.

- Nakon tih spoznaja, osmislila sam turu "Potraga za blagom grada Zadra", najprije za strance na francuskom jeziku. Prve godine bio je to pravi boom, jako me dobro krenulo. No tada sam shvatila da moje vlastito dijete ne zna o čemu ja pričam. Nakon prevođenja na ture na hrvatski jezik, javile su mi se dvije mame s petero djece, dok sam prilikom druge ture imala već 10 obitelji! Ponosna sam što osim Zadrana, na mojim turama sudjeluju i mame iz Hvara, Osijeka...kao i škole.

Druga osmišljena tura "Zadar pod UNESCO-m" je zapravo nastavak ove pozitivne priče. Specifičnost ture je, kako doznajemo od Valentine, što tada obitelji traže po gradu 18 glava kamenih lavova, nakon čega im ona ispriča sve o Zadru u 16. stoljeću.

- Kad sam radila kao nastavnik u Švicarskoj, prenosila sam informacije i podučavala u razredu. Sad je ista stvar, samo što ih prenosim na terenu i podučavam o zadarskoj povijesti, kaže Valentina.

A potrage su je još slađe kada na kraju dobijete poklon:

- Na kraju "Potrage za blagom grada Zadra" krunim djecu s krunom, što im se jako sviđa još nakon što saznaju da je poznata kraljica Elizabeta Kotromanić živjela u Zadru neko vrijeme. Na kraju "Zadra pod UNESCO-m" im poklanjam lijepe željezne potkove. Taj poklon ima dvije simbolike, prva je da su nakon dvije potrage dobro "potkovani" i imaju jako velika saznanja, ali i onu klasičnu - za sreću.

Pitamo Valentinu išto najviše voli kod svog posla, jer zasigurno nije lako kombinirati terenski i uredski posao, svaki dan je drugačiji, treba uvijek tražiti nove klijente.

-  Volim najviše to što upoznajem druge ljude i različite načine razmišljanja. Ja jako puno učim i od njih, jer oni mi najbolje mogu reći što im se svidjelo, što bi promijenili, a često mi daju i nove ideje, zaključuje Valentina.