"Svi smo mi Lorena", odzvanjala je glasna poruka s današnjeg prosvjeda zbog slučaja Daruvarac. Stotine Zadrana odazvalo se "prosvjedu protiv pravosuđa koje štiti nasilnike" kako bi mirnom povorkom od Narodnog trga do Općinskog suda iskazalo ogorčenost puštanjem na slobodu Darka Kovačevića zvanog Daruvarac koji je 13. lipnja u kafiću "Chill out" brutalno pretukao 18-godišnju Zadranku Lorenu G., a prošlog je petka izašao iz istražnog zatvora jer je prošao zakonski rok za njegovo zadržavanje, a presuda nije donesena.

Prosvjednicima su se pridružile majka i sestra napadnute djevojke, dirnute brojem okupljenih.

- Lorena nije mogla danas biti s nama jer joj je glava još natečena. Sedam mjeseci traje oporavak od operacije. Ona je doma u policijskoj zaštiti, dok njezin napadač pije kavu na Kalelargi. Prisiljavaju je da odustane od iskaza, stalno dobivamo prijetnje. Hvala vam na podršci, javljaju nam se i ljudi iz inozemstva. Spasili ste moje dijete od smrti, poručila je Lorenina majka Ana kojoj je u jednom trenutku pozlilo te je ušla u prostorije sudnice.

Mirni prosvjed, kojem su se odazvali i oporbeni političari, obilježile su zviždaljke, pljesak i transparenti među kojima i onaj "Po japankama se zlodjelo poznaje" kojim su prosvjednici htjeli iskazati nezadovoljstvo klasifikacijom kaznenog djela. To je bio pokušaj ubojstva, a ne nanošenje teških tjelesnih ozljeda, istaknuli su. Transparenti su podsjetili i na slučaj silovanja na Kolovarama, a među okupljenima bio je i Josip Deur, poznati zadarski poduzetnik koji je Loreni i njezinoj obitelji ponudio 24-satnu zaštitu.

Na prosvjedu mirnog karaktera u jednom je trenutku zaiskrilo uslijed prepirke između jednog prosvjednika i službenika policije zbog paljenja baklje. Čule su se i poruke poput "Cigani" i "Korljane, srami se!"Studenti, koji su organizirali prosvjed, zamolili su za mir i pročitali mučna svjedočanstva brojnih žrtvi nasilja.

- Prosvjed je pokrenulo nekoliko studentica. Smatrali smo da jednostavno moralmo reagirati, a brzo su nam se pridružile Mame iz Zadra i jako je brzo sve planulo. Zaista smo zadovoljni i odazivom i porukama koje su bile jasne. Zadar i šira javnost rekli su da im je dosta nasilja. Nešto se već mijenja, ministar je rekao da će se ubrzo pokrenuti implementacija međunarodnog pravnog okvira. Ako se to ne dogodi, izaći ćemo opet na ulice, poručila je studentica Marija Jerončić. 

Nakon razilaska okupljenih, kao podsjetnik na jedan od brojnijih zadarskih prosvjeda, uz zgradu suda ostali su lampioni koji simbolično prikazaju smrt hrvatskog pravosuđa.


View on YouTube