Turistička zajednica Zadarske županije u suradnji sa Zadarskim listom 17. je put dodijelila nagrade institucijama, događanjima i osobama koje su svojim radom doprinijeli uspješnoj turističkoj sezoni ali i unaprijedili turističku ponudu, brendiranje destinacije i dali doprinos u produljenju sezone.

Nagrade su ove godine dobili Samostan benediktinki sv. Margarite na Pagu, D Marin Marina Dalmacija, Turistička zajednica Grada Nina, ŠC Višnjik, Terra Travel, OPG Babac Damjanić, OPG Matulić, Zvonko Gregov i Frane Skoblar.

Direktor i glavni urednik Zadarskog lista Šenol Selimović istaknuo je u pozdravnoj riječi kako su mediji i turizam odavno u simbiozi, a mediji imaju dvostruku ulogu - moraju razumjeti turizam kao biznis i zastupati javne interese u zaštiti prirodnih resursa kroz održivi turizam. Zadarski list, koji za tri dana slavi 20 godina od izlaska prvog dnevnog izdanja, svoju će misiju nastaviti i u budućnosti.

Direktorica TZ Zadarske županije prisjetila se svog dolaska na ovu funkciju, kada je ostvarivano oko 10 milijuna noćenja, naspram današnjih skoro 15.

- Svi smo doprinijeli ovom rastu, a sad moramo biti oprezni i pratiti prijetnje koje se pojavljuju. Turist mora znati svoga domaćina, iskusiti doživljaj destinacije, a ne samo prespavati i otići. Moramo razvijati kvalitetu, a ne kvalitetu, poručila je Kadija uoči proglašenja dobitnika.

Župan Božidar Longin, ujedno i predsjednik TZ Zadarske županije, rekao je kako su sve aktivnosti usmjerenje prema produljenju sezone.

- Godina iza nas je izuzetno uspješna, postali smo privlačni kao destinacija, koju je posjetilo 1,9 milijuna turista, samo kroz Zračnu luku prošlo njih 600.000.... Brojke su samo dio priče, moram,o stalno ulagati u kvalitetu usluge, jer znamo da za privlačnost neke destinacije odavno nisu dovoljni samo more i sunce, poručio je Longin.

U ime nagrađenih zahvalio je Božidar Duka, regionalni direktor D Marin Marine Dalmacija. Nakon govora uslijedilo je proglašenje pobjednika, čiji popis donosimo, uz obrazloženja nagrada.

Samostan benediktinki sv. Margarite na Pagu, za Stalnu izložbu crkvene umjetnosti te nastojanja redovnica u očuvanju umijeća i tradicija ovog otoka.

Dogus Grupa - D Marin Marina Dalmacija za domaćinstvo nautičkog superspektakla pod nazivom 52 SUPER SERIES Zadar Royal Cup.

Turistička zajednica Grada Nina za kontinuiran i ustrajan rad na brendiranju i prepoznatljivosti destinacije.

ŠC Višnjik za organizaciju polufinalnog susreta Davis Cupa, koji je osigurao promociju Zadra i približio ga milijunskom gledateljstvu diljem svijeta

Agencija Terra Travel za Zadar Cooking Class, odnosno za osmišljavanje novog turističkog proizvoda i unaprjeđenje turističke ponude destinacije.

OPG Babac Damjanić za uspješno povezivanje poljoprivrede i turizma.

OPG Matulić za unaprjeđenje turizma na otoku. Ana i Krsto Matulić "krivci su" da gost s Pašmana sada odnose kremu sa smiljem, ljuti umak s čilijem ili aceto od smokve ili najpoznatiji umak Pašmanero.

Zvonko Gregov, barkajol koji s kolegama uvjerljivo čuva i nastavlja stoljetnu zadarsku tradiciju, posebnost i prepoznatljivost, vozeći od đige ispred nekadašnje Maraske do Poluotoka

Frane Skoblar za kontinuirana ulaganja i konzistentno unaprjeđenje usluga i sadržaja hotelskog poduzeća Turisthotel kao perjanice i predvodnice ovdašnjeg turizma.