U hotelu Kolovare jutros je, uoči tradicionalne dodjele nagrada, održana 9. sjednica Skupštine Turističke zajednice Zadarske županije.

Informacije o radu Turističke zajednice Zadarske županije i turističkom prometu u 2018. iznijela je direktorica TZ Mihaela Kadija. U prvih devet mjeseci povećanje turista iznosilo je 5 posto, a noćenja 6, najviše u domaćinstvima. Kampovi i hoteli imali su brojke na razini prošle godine, što je posljedica ograničenih kapaciteta. Ukupno je to blizu 14 milijuna noćenja, a kada se uvrste noćenja iz listopada i studenog, brojke su blizu 15 milijuna. Prihod TZ bio je 6,8 milijuna kuna, više nego je planirano proračunom.

- Nastavljamo s razvojem cikloturizma u suradnji s biciklističkim klubovima, kao i u trailer turizmu, gdje u suradnji s planinarskim društvima i upravama parkova radimo na označavanju staza. Pilot projekt se provodi na području NP Paklenica, navela je Kadija.

Ruralni turizam je dosta inertan pa će TZ u 2019. prezentirati ključne motive kako bi potaknulo na suradnju vlasnike smještaja. Nautički turizam promoviran je na Nautical Channelu i kroz dolaske turističkih novinara. Dodatna su sredstva izdvojena za oglašavanje Davis cupa i Zadar Basketball Tournamenta.

Cilj TZ je inspirirati i potaknuti ljude na dolazak u destinaciju i povećati svijest o onom što nudimo, istaknula je Kadija. Internet oglašavanje bilo je izuzetno uspješno, a usmjereno je na kapacitete izvan glavne sezone. Na ključnim portalima u ciljanim zemljama potencijalni turisti su proveli 12.000 sati čitajući o Zadarskoj županiji.

HTZ je izravno preuzela pregovore s avioprijevoznicima, zbog čega TZ više nema dugovanja prema Ryanairu. Proširena je suradnja na Eurowings i easyJet, što je donijelo marketinšku korist Zadarskoj županiji.

Nakon iscrpne prezentacije župan Božidar Longin otvorio je raspravu,. TZ Bibinje izjasnila se protiv prijedloga da lokalna zajednica sudjeluje s 50 posto u promociji nautike, a da se prihod dijeli na sve turističke jedinice. Kadija je odgovorila da se prihod od nautičke pristojbe dijeli ravnopravno onima koji imaju nautičke kapacitete, jer osim Bibinja i Sukošana njih imaju otoci i drugi. I drugi ove odredbe drže prijepornima ali je zakon za sada takav, rekla je. Izvješće je prihvaćeno uz jedan suzdržan bibinjski glas.