Znanstvenim skupom u zadarskoj bolnici obilježena je 150. godišnjica strukovnog udruživanja liječnika. U Zadru je na današnji dan osnovana prva liječnička udruga u Dalmaciji i druga takva u Hrvatskoj.

Skup posvećen prvoj liječničkoj udruzi u Dalmaciji održan je u organizaciji zadarske podružnice Hrvatskog liječničkog zbora. - Nacionalna udruga liječnika raspolaže s dva milijuna kuna ali nedovoljno koristi raspoložive resurse za istraživanja i znanstvene radove o samoj strukovnoj udruzi, ukazao je predsjednik prim. dr Petar Lozo. On ističe kako je Zadar kolijevka hrvatske medicine. Od prvog sveučilišta, preko vojne bolnice do zadarske bolnice. Sve je to povijest koja bi, prema riječima dr Loze trebala naći mjesto u muzeju zadarske medicine čijem osnivanju teži HLZ u Zadru. Novi naraštaji moraju znati što im je prethodilo i čime su zaslužni liječnici koji su stvarali zdravstveni sustav u Zadru. Dr. Lozo očekuje i intelektualnu oluju samih liječnika koji previše šute o svojoj ulozi u stvaranju nacionalne samosvijeti.

Znanstveni skup je bio prilika za podsjetnik na liječnike kojih više nema koji su udarili temelje zadarskoj bolnici u poslijeratnom razdoblju. Njihovim obiteljima poslat će se zahvalnice za njihov stručni i znanstveni doprinos medicini u Zadru, najavio je dr. Želimir Maštrović, podsjećajući kako su u dva navrata dijelili diplome zaslužnim liječnicima.
Ovom prilikom zahvalnice se daju za pokojne zadarske liječnike specijaliste: Roman Jelić, Radoslav Akerman, Miloš Škarica, Martin Vabušek, Ante Dreščik, Petar Baturić, Josip Franičević, Ivo Kragić, Vjera Valjin, Blaženko Vitlov, Josip Žunić, Ante Visković, Stanko Relja, Sergie Padelin, Desanka Barić, Vladimir Matanić, Albin Bolonja, Slavko Perović, Nebojša Bačić, Lenka Fatović, Dušan Komazec, Bogomir Smrkinić, Božo Zdrilić, Milivoj Klarić, Tomislav Vanjak, Ivo Maljković, Šandor Lovrić, Kuzma Cetinić.