Župan Božidar Longin sa suradnicima posjetio je danas Dom za starije i nemoćne osobe u Zadru. Korisnicima i osoblju zaželio je sretne nadolazeće blagdane te puno zdravlja u novoj 2019. godini. Ujedno je ravnatelju Marku Buljatu uručio prigodni dar - umjetničku sliku koja će krasiti jedan od zidova u Domu.

Dom za starije i nemoćne osobe Zadar županijska je ustanova koja u dva objekta u Zadru te u podružnicama u Preku i Salima brine za 372 korisnika, a u tijeku su radovi na uređenju prostora nekadašnje Fizikalne terapije čime će Dom povećati svoj kapacitet za 14 soba koje će moći primiti još 21 korisnika.

„Prostor Fizikalne terapije preuređen je u četrnaest soba sa sanitarnim čvorom, od toga sedam dvokrevetnih i sedam jednokrevetnih soba. Dom je za navedeno uređenje utrošio 1,8 milijuna kuna iz vlastitih sredstava, a bit će spreman za useljenje nakon blagdana", rekao je ravnatelj Buljat najavivši da u sljedećoj godini kreće i projekt preuređenja depadanse, zgrade u neposrednoj blizini matičnog Doma. Tim projektom kapacitet Doma trebao bi se povećati za dodatnih tridesetak korisnika.

Župan Longin pohvalio je povećanje kapaciteta Doma za starije i nemoćne osobe Zadar, ali i podsjetio kako Zadarska županija od ove godine sufinancira smještaj u privatnim domovima iznosom od 500 kuna mjesečno.

„Svjesni smo da je velika potražnja za smještajem pa umirovljenicima koji su smješteni u privatnim domovima pomažemo iznosom od 500 kuna mjesečno. U ovogodišnjem smo proračunu osigurali iznos od 1,5 milijuna kuna za korisnike privatnih domova, a mjesečno smo u prosjeku imali oko 200 zahtjeva. S ostalim socijalnim mjerama koje redovno provodimo poput projekta Pomoć u kući starijim osobama za ukupno oko 350 korisnika i projekta Medicinska skrb starih osoba, ukupno na godišnjoj razini za socijalne mjere izdvajamo oko 2,2 milijuna kuna", istaknuo je Longin.