Nakon provedene istrage Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je danas optužnicu protiv Marina Gnjidića, 50-godišnjeg državljanina Bosne i Hercegovine, zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

Okrivljeniku se stavlja na teret da je 18. studenog 1991. oko 11,30 sati u Škabrnji kao pripadnik tzv. Drugog specijalnog voda T.O. Benkovac (tzv. Dobrovoljački vod), nakon što je taj vod zajedno s pripadnicima tzv. SJB Benkovac i s 1. i 3. vodom TO Benkovac provodeći politiku velikosrpske agresije na Hrvatsku slomio otpor branitelja mjesta Škabrnja, sudjelovao u onome do čega je došlo: masovno uništavanje stambenih i gospodarskih objekata u mjestu, te mučenje, zlostavljanje i ubijanje zarobljenih osoba.

50-godišnjaka se tereti da je zajedno s jednim, danas pokojnim pripadnikom, i više nepoznatih osoba iz tog voda, na predjelu zvanom "Krčmetina" zlostavljao i tukao žrtvu A. R., zarobljenog vojnika ratne postrojbe VP 3104 Zadar, Samostalnog bataljuna Škabrnja.

Žrtvu su bacili na pod te ga tukli nogama i kundacima po cijelom tijelu, gazili nogama po njemu i udarali mu glavom u asfalt, te ga gušili i u jednom trenutku. Dok je A. R. ležao i jaukao od bolova, okrivljenik mu je prišao i odsjekao mu nožem lijevo uho.

Danas pokojni pripadnik tog voda je iz neposredne blizine iz vatrenog oružja ispalio hitac u desni obraz žrtvine glave, te je uslijed opisanog udaranja i mučenja A. R. zadobio višestruke teške tjelesne ozljede, ogrebotine i natuknuće kože i mekih tkiva vrata, hrskavice grkljana i hioidne kosti, nagnječenje kože lica, lijevog boka, lijevog bubrega, spolnih organa, krvnih podlijeva kože desno lumbalno i bočno na lijevoj natkoljenici, oguljotine kože oba koljena, odsječenje lijeve uške. Uz navedeno, A. R. je zadobio tešku i po život opasnu ozljedu (prostrijelna rana glave koja ide od desnog obraza prema lijevo i natrag do lijeve zatiljne regije sa posljedicom zgnječenja i razdora dijela velikog mozga, malog mozga i ponsa i produžene moždine) uslijed koje je preminuo.