Gradonačelnik Branko Dukić i direktor Turističke zajednice Mario Paleka dodijelili su danas ujutro nagrade "Nasmiješeno sunce", kojima se već 16. put nagrađuju nauspješniji u ostvarenju turističke sezone. Akciju inače provodi gradonačelnik u suradnji sa gospodarskom i obrtničkom komorom, TZ-om Županije i Grada, Udruženjem obrtnika Zadar i Udrugom zadarskih ugostitelja.

- Ponosan sam što mogu dodijeliti sve ove nagrade ljudima koji su zaslužni za uspješan turizam našeg Grada. Zbog toga nam turisti vjeruju, a od ove godine nam vjeruje i Lonely Planet po kojem smo među 10 top gradova svijeta, rekao je Dukić.

Dodijelila su se priznanja za najbolji restoran, a u ovoj godini je to Restoran "Bruschetta", vlasnika Božidara Vedrića; za najbolji caffe bar, a ove godine je to Caffe bar "Toni", vlasnika Roberta Zubčića; za najbolju konobu nagradu je dobila Konoba "Skoblar", vlasnika Josipa Skoblara; za novi suvenir nagradu je dobio obrt "Kamen Dizajn Mario" za uporabne suvenire od bračkog kamena, vlasnika Marija Pletikosića; najbolje uređeni izlog ima cvjećarnica "Mirta", Nasadi d.o.o. Zadar; najuređeniji vrt je vrt hotela Adriana, Falkensteiner Resort Borik dok je najuređenija benzinska postaja Ina -Industrija nafte d.d., maloprodajno mjesto Put Murvice istok.

U kategoriji djelatnik godine najbolji turistički vodič je Valentina Matešić, osnivačica tematskih tura "Potraga za blagom grada Zadra" i "Zadar pod UNESCO-m", najbolja kuharica je Olivera Milin, šefica kuhinje u Falkensteiner Resortu Borik, najbolji konobar je Vedran Vuković, djelatnik u restoranu "Stipe"; najbolja prodavačica je Sonja Trbušić, djelatnica u Siltexu d.o.o. Zadar, najbolji policijac je Mario Filipović, policijski službenik - mornar iz Postaje pomorske i aerodromske škole Zadar, najbolji čistač je Danijel Dujela, djelatnik Čistoće d.o.o., a u kategoriji najbolji djelatnik turističke agencije dobitnica je Iva Čakarun iz Miatours putničke agencije.

Dodijelila su se i posebna priznanja za izniman doprinos uspješnom odvijanju turističke sezone 2018. godine Siniši Kulišiću, Borutu Gatari i Renatu Golemu za "Išku kraljicu", "Zadar Wine Festivalu", "Brijačnici Bulić", vlasnika Hrvoja Bulića, RTL-ovoj novinarki Nikolini Radić te osnivaču i predsjedniku Udruge dobrovoljnih darivatelja krvi Kalelarga Venciju Jurinu.

Na dodjeli je nastupao i Acoustic Duo kojeg čine Mateja Miočić Županović (vokal i saksofon), Hrvoje Marcelić (back vokal i gitara) te Ivan Ousenek (udaraljke) sa pjesmama "Dite zadarsko" i "Božićno jutro".