ZADAR - Tvrtka Autobus iz Resnika pokraj Zagreba nabaviti će za Liburniju 25 novih autobusa čime će u idućoj godini biti obnovljena trećina voznog parka u gradskom i prigradskom javnom prijevozu.

Tvrtka Autobus imala je ekonomski najpovoljniju ponudu na natječaju, procijenjene vrijednosti od 35.4 milijuna kuna. Nakon što je Povjerenstvo ocijenilo sve ponude i objavilo odluku o izabranom ponuđaču, nije stigla niti jedna žalba. To je potvrda uspješno provedenog natječaja i dobro obavljene pripreme za ovu veliku investiciju, kazao je Edvin Šimunov, direktor Liburnije. Zadarski prijevoznik je preko Ministarstva prometa dobio 36 milijuna kuna za obnovu voznog parka autobusima koji će imati smanjenu misiju ispušnih plinova CO2 .
Dio do ukupne vrijednosti projekta, sufinancira sama Liburnija.
Izabrani ponuđač ima rok od 9 mjeseci da nabavi autobuse, specificirane u tri skupine. Bit će to autobusi marke Iveco, talijanskog poznatog proizvođača. Iako su autobusi marke Mercedes dominantni u voznom parku Liburnije, postoje i tri Iveco. - Pokazali su se dobri i pouzdani. Vozači ih zbog toga vole kao i putnici koji se u njima vole voziti zbog njihove udobnosti, ističe direktor Liburnije.

Možda će se više građana Zadra voziti gradskim prijevozom kada dogodine stignu novi autobusi, što je na potpisivanju ugovora krajem kolovoza poželio ministar Oleg Butković.
Liburnija kupuje 6 autobusa za gradski prijevoz, 8 za prigradski promet s rampom za invalide te još 11 autobusa za prigradski i otoke.
Za prvu kategoriju početna cijena je bila 11.1 milijuna kuna bez PDV-a, za drugu grupu 10.3 milijuna kuna dok je procjena za kupnja 11 autobusa bila je 14 milijuna kuna. Autobus d.o.o. je dao ponude na 9.1 milijuna kuna za prvu grupu, 9.7 milijuna za  drugute 12. 8 milijuna kuna za najveću grupu autobusa- iznosi su bez PDV-a .

Cijena nije bila isključiv faktor u odabiru ekonomski najpovoljnije ponude ovog do sada najvećeg posla Liburnije.