Udruge Zelena akcija / FoE Croatia, Eko-Zadar, Eko Zrmanja i Ekološka udruga "Krka" Knin ponovno pozivaju sugrađane i sugrađanke da ovog Božića, umjesto kupnje poklona ili božićnog drvca, doniraju za obnovu ugroženih šumskih područja Zadarske i Šibensko-kninske županije.

- Stazama šumskim krećemo se i ove godine, od sjevera prema jugu, sada u dvije županije! Prošlogodišnjom kampanjom „Svim na Zemlji, daruj drvce!" skupili smo preko 9.500 kn donacija građana i građanki. Ta su sredstva uložena u 1011 mladica pinije kojima smo ove jeseni obnovili dio opožarenog područja iznad mjesta Turanj, pored Zadra. Mlade pinije otada rastu kao božićni dar svim na Zemlji, podsjećajući nas da su neki darovi vječni. Disati bez šuma ne želimo niti umijemo pa kampanju nastavljamo i ove godine, poručuju aktivisti.

Mnoga šumska područja diljem Hrvatske su i dalje ugrožena, prvenstveno prekomjernom i nelegalnom sječom, požarima te tonama otpada koji završi u šumama kao posljedica neodgovornih konzumerističkih navika.

- Naša je misija i ove godine poručiti da nam je stalo do šuma i okoliša i da ćemo svojim odlukama i ponašanjem očuvati ovaj vrijedni ekosustav. Potrebna nam je suradnja na svim razinama, od građana i građanki, preko nadležnih službi pa sve do jedinica lokalne uprave i samouprave kako bismo to ostvarili. A upravo takvu suradnju predlažemo!

Kako možete biti dio ove priče? Umjesto da kupite voljenima neki proizvod kao božićni poklon ili sebi za dom božićno drvce, minimalnom donacijom od 20 kn na IBAN udruge Eko Zrmanja (HR9724070001500003882) osigurat ćete da se posadi najmanje jedna mladica drvca na ugroženim šumskim područjima Zadarske i Šibensko-kninske županije.

Točna lokacija sadnje i vrsta za pošumljavanje će naknadno biti utvrđene u suradnji sa stručnim šumarskim službama. Mladice će prvo biti posađene u rasadniku i zbrinute do jeseni 2019. godine, kada će udruge Eko Zadar, Eko Zrmanja i Ekološka udruga „Krka" Knin, u suradnji s lokalnim volonterima i akterima te uz stručno vodstvo Hrvatskih šuma, posaditi mlada drvca.

Svoje drvce moći ćeš pratiti cijelim putem, vidjeti kako se sadi u novu mladu šumu i kako raste. Ostavite svoje podatke u online obrascu kako bi vam poslali zahvalnicu, potvrdu, slike i izvještaje koji će pratiti sve faze nastanka novog zelenila.

Ako želite pokloniti drvce nekoj posebnoj osobi, samo napomenite u obrascu kome i to će stajati u vašoj zahvalnici, koju potom možete darivati u obliku poklona za Božić. U narednim danima pobliže će se predstaviti profili mladica koje možete darovati. Skupljanje donacija traje do 12.1. 2019. godine.