ZADAR - Hrvatska kao i zemlje koje su pripadale Jugoslaviji uopće nemaju sociološku sliku o muško-ženskim ulogama i poslovima unutar domaćinstva. Takvih istraživanja nije bilo ni u bivšoj državi, a iskorak je napravila tek Slovenija kao članica EU. Zato je istraživanje koje provodi zadarski Odjel za sociologiju revolucionarno.

Sinoć su ga u okviru Javne sociologije predstavili Mirko Petrić uz Željku Zdravković i Ivana Puzeka a tema koja je okupila studente i građane nazvana je Tko radi, a tko se odmara.
- Ovakvo istraživanje pokazuje zašto je važna sociologija i njezine metode. Promjene koje su potvrdili rezultati pokazali su da se promjene događaju kao jedan proces koji ide svojim tokom. A ne kao posljedica rodnih politika koje ne postoje u Hrvatskoj. Nema potpora Države koje bi promijenile odnosi koji su jedva drugačiji u odnosu na 1945. godinu, ukazao je Petrić na značaj tog istraživanja kao poruku studentima sociologije da njihov studij i buduće zanimanje imaju smisla i opravdanja. Položaj žene je ključ modernosti jednog društva, još jednom su istaknuli zadarski sociolozi.
Istraživanja su, međutim, pokazala kako je podjela oko obavljanja kućanskih poslova i dalje u korist žena u Hrvatskoj, a ispitani muškarci procjenjuju kako one u tome troše više vremena nego što to navode same žene. Do izjednačenih rezultata došlo je kod plaćanja računa kao i kod obavljanja kupovine kojoj prianjaju muški članovi kućanstava. Pranje robe i čišćenje kuće i dalje su ženski poslovi.

Zabrinjavajući je rezultata kako je ispitivanje pokazalo da je većina zadovoljna postojećom, striktnom podjelom muško-ženskih poslova u zajedničkom domaćinstvu. Kao i da je 60 posto njih odgovorilo kako bi ih trebali obavljati oni koji imaju više vremena a tek 4 posto izjasnilo se da bi to trebala biti podjednaka obaveza.
Zaposlene žene s djecom do 15 godina ima tek pola sat dnevno slobodnog vremena za sebe.  U odnosu na muškarce koji raspolažu s  daleko više slobodnog vremena, ta razlika je sve veća. Ono što muškarci više rade je odvođenje djece u školu te igranje s njima, ukazala je dr. sci.  Željka Zdravković na novu mušku ulogu. Ona je obradom podataka zaključila kako zaposleni muškarci i žene iz kontinentalnog dijela Hrvatske imaju manje slobodnog vremena nego li ispitanici iz priobalja - Dalmacije, Primorja i Istre.
I taj će podatak objasniti zadarski sociolozi kada do kraja analiziraju sve podatke i završe istraživanje.