U zadarskim školama jutros se u okviru nacionalne kampanje održao Školski medni dan, kojim su među najmlađim učenicima promovirani hrvatski pčelinji proizvodi. Grad Zadar odazvao se pozivu Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske poljoprivredne agencija i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, te u svim prvim razredima osnovnih škola na području Grada Zadra organizirao podjelu teglica meda zadarskih medara.

U listopadu 2018. godine Vlada Republike Hrvatske je usvojila Program Školskog mednog dana i promocije hrvatskih pčelinjaka, a Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju krajem listopada 2018. godine je objavila Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u provedbi ovog programa na što se Grad Zadar, kao osnivač osnovnoškolskih ustanova na svom području, odmah prijavio.

Cilj programa je promocija meda lokalnih proizvođača koji su korisnici znaka Med hrvatskih pčelinjaka, povećanje unosa meda u prehranu djece, podizanje razine znanja o važnosti zdrave prehrane i nutritivnim vrijednostima meda te educiranje učenika o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost.

Budući da je u ranoj razvojnoj fazi djece moguće oblikovati prehrambene navike djece s ciljem trajnog povećanja udjela meda u njihovoj prehrani. Program se provodi danas, na blagdan sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara, te su djeci podijeljeni prigodni poklon paketi koji sadržavaju staklenku meda lokalnih proizvođača, slikovnicu edukativnog karaktera o pčelarstvu te promotivni letak Med hrvatskih pčelinjaka.

- Za Medni dan prijavilo se devet osnovnih škola, a teglicu s 450 grama meda dobit će 881 zadarski učenik. Želja nam je da djeca imaju svijest o zdravlju i kvaliteti tog proizvoda, kojeg većina ne koristi kod kuće. Bio je to i poticaj za lokalne OPG-ovce koji su se prijavili na projekt, te će djeca dobiti med četvero medara sa zadarskog područja, otkrio nam je Ivan Hajdić, viši stručni suradnik za školstvo u Gradu Zadru.

Grad Zadar sudjeluje i u drugim programima popust Školske sheme - besplatnih obroka voća, povrća i mlijeka za školsku djecu, s jednakim ciljem ukazivanja na važnost konzumacije zdrave hrane umjesto uobičajenih "grickalica".