ZADAR - Ogledni primjer kako državne službe štite prava građana od ilegalne gradnje dogodio se na području Preka. Općinske vlasti prijavile su pred kraj rujna građevinskoj inspekciju gradnju objekta od 80-ak kvadrata u poljoprivrednoj zoni.

Na naš upit, iz Ministarstva graditelja dobili smo jučer potvrdu da je prijava Općine Preko zaprimljena u građevinskoj inspekciji te je stavljena u plan rada. Predviđen je nadzor početkom iduće godine, vjerovali ili ne zvuči povratna informacija iz resornog ministarstva. Načelnik općine Preko Jure Brižić doista nema razloga vjerovati toj najavi jer niti na jednu do sad prijavu,  građevinska inspekcija,prema njegovim riječima, nije došla na otok Ugljan. 

Za ilegalnu gradnju staje za koze, doznalo se u javnosti preko anonimne prijave koju su komunalni radari provjerili na terenu.

Investitori rade na zemljištu bivšeg načelnika općine Srećka Ruševa kojeg su iznajmili. S gradnjom objektoa proširili su se preko susjedne međe. Kada je vlasnik tog terena doveo geometra da izmjeri svoj teren, došlo je, doznajmo, skoro do fizičkog obračuna. Zbog toga što inspekcija nije odradila svoj posao, vlasnik tog terena zaštitu svog prava tražit će na sudu.

- Mi još čekamo da oni zaustave gradilište, istaknuo je načelnik općine Preko kojem nije poznato da su investitori doveli objekt do krova.
Niti u jednom trenutku, poslije izbijanja afere nisu se obratili općinskoj vlasti, kazao nam je načelnik Brižić.