Treće izdanje Dana meda i pčelarskih proizvoda, pod pokroviteljstvom Zadarske županije, održava se 7. i 8. prosinca 2018. godine u prostorima City Gallerije u Zadru. Na sajmu ukupno je 15 izlagača - s OPG-ovima i školama, a u sklopu ovog "slatkog" sajma održat će se i predavanje u Gradskoj knjižnici koje je predviđeno i za pčelare, ali i za one koji žele znati više. Predavanje će govoriti o tome kako zaštititi populaciju pčela, kako smo doznali od Zlatka Elveđija, dopredsjednika "Dalmatinke", udruge pčelara.

-Već smo treću godinu tu s ciljem podrške promocije zadarskih pčelara i njihovih proizvoda, kaže nam Željko Zrilić iz OPG-a Zrilić, koji ujedno predstavlja i Udrugu pčelara Velebit. Pčelari već 25 godina te pčelarstvo naziva svojim obiteljskim gospodarstvom i bisnisom. Prodaju, kaže, većinom vrši iz kućnog praga, kao i preko izložbi te sajmova. Višak meda plasira se na hrvatsko tržištve, odnosno otkupljivačima meda registriranim na području RH. Redovna na ovom sajmu pčelinjih proizvoda Zadarske županije je i Višnja Zelić, koja svoje proizvode prodaje i na Seljačkoj tržnici u Supernovoj subotom, benkovačkom i paškom sajmu:

-Drago mi je što ljudi cijene dobar proizvod, što nas prepoznaju i što nam se stari kupci uvijek vraćaju, izjavila je.

Osim OPG-ova, izlagali su i učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar, kao i Poljoprivredno, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića. Učenici maturanti 3. D razreda i jedan učenik 4. G razreda prve škole pripremili su bogati medni doručak da bi svojim sugrađanima prezentirali i pokazali da med nije samo za čaj, već ga se može konzumirati i u brojnim slasticama. U svim slasticama koje su radili, šećer su zamijenili medom. Bilo je svega: rolica od dizanog tijesta sa cimetom i medom, jogurta sa medom, crunchy muslijem i suhim voćem, zobena kaša sa čokoladom i medom, zapečene kruške sa orasima, medom i vanilin umakom, francuski toast paniran sa anisom i đumbirom na podlozi od umaka sa cimetom, medom i limunom... Svojim su doručkom namjeravali ispričati jednu pravu zimsku priču - punu zimskih okusa i mirisa, kako je izjavila Kristina Lončar iz Hotelijerske škole. Na štandu učenika iz Stanka Ožanica također bogata ponuda - različite vrste medenjaka, keksići sa blagdanskim motivima, granola musli s medom...

- Ova manifestacija je krenula iz našeg međunarodnog projekta "Be promoted", iz kojeg je izniknuo Sajam pčelarstva u Zadru. Pošto je prosinac najbolji za prodaju medu jer je aktualna sezona prehlada, on je prihvaćen od pčelara, pa smo i ove godine, u ovo vrijeme, nastavili s tom aktivnošću, Danas je i Školski dan meda, pa će tako sva djeca u prvim razredima dobiti jednu malu teglicu meda. Sve se ovo uklapa u jedno nastojanje da hrvatski i zadarski pčelari imaju kvalitetniju mogućnost prodaje svojih proizvoda, ali i da kupci kupuju kvalitetan med, izjavio je Daniel Segarić, županijski pročelnik.