ZADAR- Sinoć je u Arsenalu u režiji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture održana gala večera u čast Dana pomorstva koji se ove godine obilježavaju u Zadru.

More je na prvom mjestu u ovom ministarstvu, kazao je ministar Oleg Butković koji je posebno pozdravio generala Antu Gotovinu sa suprugom. Uz svoje ratne zasluge, general Gotovina nas prati i povezan je s morem, istaknu je Butković. Ministar se vrlo emotivno oprostio od državne tajnice za more Maje Markovčić Kostelac koja odlazi u Lisabon za izvršnu direktoricu Europske agencije za sigurnost mora. U politici često bude svakakvih ljudi, ali ministarstvo trebaju nositi stručni ljudi, kazao je ministar Butković, podsjećajući kako je prije tri godine Maji Markovčić Kostelac ponudio mjesto državne tajnice. Sad sam sretan zbog njenog promaknuća li i tužan što odlazi jer teško će biti zamijeniti Maju, priznao je resorni ministar.

U Arsenalu se sinoć okupio pomorski svijet. Dio njih je došao jer su dobili nagrade i priznanja. Među njima posebno mjesto zauzima novinar Radio Splita, urednik Pomorske večeri Jadran Marinković- institucija pomorstva.

Nagradu za spašavanje na moru dobili su Mario Kalmeta i Vedran Lovrin - posada brodice Lučke kapetanije Zadar RH 10 ZD. Oni su nagrađeni jer su požrtvovno i profesionalno po olujnom jugu otisnuli su do Kali gdje su preuzeli djevojku čiji je život bio ugrožen i prevezli je do Zadra. Posebno priznanje dobili su Dijana Jerolimov i dr. Petar Kragić, pravnički tandem Tankerske plovidbe. Oni su članovi stručnog tima za izradu Pomorskog zakonika, kako prvog tako i svih izmjena uključujući i posljednju koja je u javnoj raspravi i na konferenciji u Zadru.