U nastavku glavne rasprave u sudskom postupku protiv bivšeg zadarskog nogometaša Jakova Suraća, zbog prijetnje i nanošenja teških tjelesnih ozljeda novinaru Zadar Newsa i Nacionala Hrvoju Bajlo, nova sutkinja Općinskog suda u Zadru Mitra Meštrović saslušala je danas dvojicu svjedoka.

Jedan od njih, Marin Labrović, tog se dana, 24. lipnja, u kafiću na Obali kneza Branimira trebao sastati s Bajlom, svojim prijateljom iz školskih dana.

- Prvo je prošlo 5 minuta, Hrvoja nije bilo, a onda i 10 minuta, zbog čega sam ga nazvao da vidim što se događa. Rekao mi je "Imam problem, napadnut sam", a ja sam otišao u ulicu gdje se nalazio, ulicu Rikarda Katalinića Jeretova na staroj Voštarnici. Bajlo me dočekao vidno uznemiren. Bio je naslonjen zadnjim dijelom tijela na zid, žalio se na bolove glave i tijela te desne ruke. Imao je vidljive ogrebotine na laktu desne ruke, te se rukom držao za potiljak glave i rekao da ga jako boli jer je primio udarac. Rekao mi je da ga je napao Jakov Surać, a ja sam mu predložio da pozove policiju. Kako bi testirao koliko je pri svijesti pokazao mu ispred glave dva prsta, na što mi je odgovorio da ne može razaznati koliko prstiju vidi jer je pod stresom. Kako se u blizini nalazio Hitni medicinski prijem, predložio sam mu da ode na pregled te sam ga pješke otpratio do HMP-a. Normalno je hodao, a pod time mislim da nije gubio svijest, šepao niti padao. Sam događaj koji se zbio između Hrvoja i okrivljenika ja nisam vidio niti čuo da mu je Surać prijetio, poručio je Labrović dodajući na upit branitelja okrivljenika Andreja Korljana kako u toj ulici nije zatekao nikoga osim Bajla.

Labrović je istaknuo kako se ne može sjetiti svih detalja priče Bajla koji mu je rekao da mu je Surać prijetio vezano za novinarski posao i nasrnuo na njega tako da mu je zadao udarce od kojih je pao na pod te da je na podu zadobio još udaraca. Svjedok nije čuo nikakvu buku i viku unatoč blizini kafića mjestu napada. Objasnio je kako je tamo velika frekvencija pješaka i prometa.

Na iskaz svjedoka obrana je stavila primjedbu jer, kako je naveo Korljan, Labrović nema nikakvih direktnih, neposrednih saznanja o samom inkriminiranom događaju, već je o tome iskazivao samo na temelju onoga kako mu je to opisivao oštećenik.

Vlasnik portala Megamedia Vedran Vidučić svjedočio je o snimci prvog ispitivanja okrivljenika, koju je objavio na svom portalu.

- Snimka se nalazila u poštanskom sandučiću gdje dolazi pošta za portal tako da je nitko od suradnika nije donio u redakciju. Bajlo mi je, u trenutku dok je vezano za ovaj predmet još trajala istraga, rekao da maknem snimku.

Branitelj okrivljenika predložio je da se u svojstvu svjedoka saslušaju Danijel Prtenjača i Davor Karlović. Njegovom se prijedlogu tužiteljstvo usprotivilo navodeći kako ta dvojica nemaju nikakvih neposrednih saznanja o kritičnom događaju i usmjereni su na utvrđivanje nevjerodostojnosti žrtve.

- Riječ je o čistoj zlouporabi prava okrivljenika u ovom postupku usmjerenih isključivo na odugovlačenje postupka, istaknula je odvjetnica Bajla, Dalija Orešković.

Sljedeća rasprava zakazana je za 14. veljače, a na njoj će biti saslušan vještak medicine dr. Davor Mayer. Njegov će iskaz, smatra obrana, demantirati tvrdnje na kojima je utemeljena optužnica, a tiču se načina dobivanja ozljeda.

Orešković, inače bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, istaknula je širu dimenziju ovog slučaja.

- Žrtva je novinar koji je bio napadnut zbog obavljanja svoje profesije i to profesije od javnog interesa. Ne radi se samo o Bajlu, kroz ovaj slučaj treba se promatrati kakav je tretman onih koji traže istinu u hrvatskom društvu danas, ustvrdila je odvjetnica Orešković.