Juha, pohano meso s varivom od riže i kupus-salatom danas je bio meni u Pučkoj kuhinji, kojeg su osim stalnih korisnika kušali gradonačelnik Branko Dukić, dožupan Šime Vicković, pročelnici Mario Pešut, Nikica Miletić i drugi volonteri koji su upravo ovdje tradicionalno obilježili Dan volontera. Ove godine bez nadbiskupa Želimira Puljića, koji je prošlih godina i osobno dolazio kako bi dao podršku programu Caritasa Zadarske nadbiskupije.

Korisnici kuhinje bili su pomalo iznenađeni kada su s druge strane pulta vidjeli dobro poznato lice zadarskog gradonačelnika, ali sav šušur i nazočnost novinara, kamera, fotoaparata malo su im poremetili ustaljeni ritam. Neki su napravili mali krug oko kuhinje dok se situacija raščisti, što je i razumljivo s obzirom na to da nikome nije drago da ga drugi vide u ovakvoj situaciji.

- Vidimo po njihovim reakcijama da im je malo i neugodno, žao nam je što ima ljudi koji se nalaze u takvoj situaciji, ali kad su već tu moramo im pomoći barem u najnužnijim potrebama. Dolaskom božićnih blagdana želimo im ovim činom iskazati poštovanje, želimo im da nađu posao i imaju sređen život a mi ćemo kao gradska vlast učiniti sve što je u našoj moći da im pomognemo, rekao je gradonačelnik Dukić.

Primijetili smo kako se izvrsno snašao u serviranju hrane.

- Meni su i otac i majka kuhari, pa nikada nisam naučio kuhati, ali zato odlično dijelim, što sam pokazao i ovom prigodom, rekao je u šali gradonačelnik.

Pomoćnica ravnatelja Caritasa Zadarske nadbiskupije Mirjana Tadić iznijela je podatak o 300 korisnika koji obrok dobivaju preko Pučke kuhinje, od čega 240 njih ovdje jede ili odnose hranu kući, dok se ona dostavlja za 60 korisnika na području Grada Zadra. Osim Pučke kuhinje važan segment skrbi za najpotrebnije je Socijalna samoposluga, koja opslužuje 419 obitelji.

- Socijalna samoposluga se puni novcem dobivenim preko EU projekta te donacijama građana, koje su u vrijeme Došašća veće nego inače. Do sada nismo bili u situaciji da je samoposluga prazna, uvijek je bilo osnovnih namirnica, a paketi koje sada dajemo su zaista obilati, rekla je Dadić.

Nakon odlaska novinara druženje je nastavljeno u neformalnijoj atmosferi, a uzvanici su i sami za stolom kušali pripravljenu hranu.