Ovogodišnja manifestacija dodjele "Volonterske ruke", šesta po redu, održala se u Gradskoj loži kao dio projektnih aktivnosti "Volontiranje-kompetencije za budućnost II" financiranog od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Kao i svake godine dosad, nagrada je osmišljena i izrađena volonterski od strane učenika zadarske Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn, a odluku od dobitnicima nagrade donijelo je Partnersko vijeće pri Volonterskom centru Zadar. Dodjela svečano obilježava i 5. prosinca kao Međunarodni dan volontera.

- Volonterski centar je otvoren 2013. godine i djeluje sukladno potrebama koje lokalna zajednica iskaže. Imamo preko 1900 volontera upisanih u našu volontersku bazu, a benefiti vonterizma su definitivno skupljanje novih znanja i iskustava te širenje socijalne mreže, izjavio je Josip Vidov, voditelj Volonterskog centra Zadar.

Cilj manifestacije je odavanje priznanja svim pojedincima i organizacijama koji su se istaknuli svojim volonterskim angažmanom, stvaranje pozitivnog okruženja za razvoj volonterstva, ali i povećanje broja volontera i koordinatora volontera na području Zadarske županije.

Dobitnica ovogodišnje "Volonterske ruke" za naistaknutijeg volontera je Karmen Kovačević, inače volonterka Udruge mladih Ahimsa koja volontira u Udruzi za Down sindrom Zadar, Domu za starije i nemoćne osobe Zadar te u Zadarskom azilu. Karmen je nasmijana, vesela i aktivna osoba spremna pružiti pomoć, a volontiranje doživljava kao kvalitetan način ispunjavanja svoga dana:

- Osjećam se presretno, ova je nagrada meni veliko priznanje i poticaj. Ipak, mislim da je puno važnija činjenica da ima toliko ljudi oko nas koji trebaju pomoć, kojima je potrebno uljepšati samo jedan njihov dan. Volontiram već dvije godine, kad su prijateljice osnovale Udrugu mladih "Ahimsa" i tu je sve krenulo. Osjećaj nakon svakog volontiranja je jednak - ispunjenje i sreća, kaže nam mlada Karmen.

Ostali nominirani volonteri/ke su: Zdenko Ajduk iz Doma za odrasle osobe Sv. Frane Zadar te Tatjana Miličević, Martina Orlović i Kristina Miličević iz udruge "Zajedno" Benkovac.

Dobitnik "Volonterske ruke" za razvoj volonterstva na području Zadarske županije u 2017. godini je Udruga umirovljenica "Pozitiva Senior" čije članice, između ostalog, volontiraju u Domu za starije i nemoćne osobe Zadar, gdje provode kreativne radionice i druženja u sklopu svojih izložbi te humanitarnih akcija.

Ostali nominirani za organizatore volontiranja su: Kabinet za ranu intervenciju Caritasa Zadarske nadbikupije, Udruga mladih "Ahimsa", Dječji vrtić "Latica" i udruga "Zajedno" Benkovac.

Svečanost su glazbom uljepšali i Domski bend iz Motovuna te njihov ravnatelj Boris Demark.