Služba za kirurgiju Opće bolnice Zadar danas je dobila vrijedni uređaj kojim će olakšati laparoskopske zahvate kod teško oboljelih pacijenata. Riječ je o naprednom insuflacijskom sustavu Airseal, vrijednom 312 tisuća kuna, kojega je bolnici donirala zadarska Supernova. Direktorici Supernove Ivi Surić, županu Božidaru Longinu i gradonačelniku Branku Dukiću aparat i njegovo značenje predstavili su pročelnik Službe za kirurgiju dr. Jaša Pavić i voditelj Odjela za abdominalnu kirurgiju dr. Edgar Domini.

- To je mala kutijica, ali vrlo moćna, kompjuterski simulacijski sustav koji predstavlja korak naprijed u laparoskopiji u Hrvatskoj, tehnologija koja je u Hrvatskoj prisutna još samo u Splitu. Zadarska bolnica visoko kotira u području abdominalne kirurgije, a ovaj sustav je koristan jer nam omogućuje liječenje bez velikih rezova. On održava tlak nižim i širi prostor trbušne šupljine, čime se postižu šira radna polja, bolja je vidljivost, a i otvara mogućnost uklanjanja tumora iz debelog crijeva, naveo je dr. Pavić.
I dr. Domini rekao je kako donosi velike pomake u digestivnoj kirurgiji, jer se operacije odvijaju bez komplikacija kao što su promjene tlaka, gubitka plina i sl.

- Efikasniji smo i precizniji u radu, vrijeme zahvata je skraćeno što je jako dobro za pacijente. Strujanjem zraka odvajaju se tkiva koja nam olakšavaju pristup svim mogućim problemima u trbuhu. Inače, mi smo prva bolnica u Hrvatskoj koja je počela s endoskopskom kirurgijom, a kao priznanje dodijeljeno nam je i domaćinstvo endoskopskog kongresa 2020. godine, rekao je dr. Domini.

I župan Longin i gradonačelnik Dukić izrazili su zadovoljstvo što bolnica dobiva novu opremu kojom će bolje odgovoriti na zahtjeve vremena i omogućiti kvalitetnije liječenje pacijenata. Direktorica Supernove najavila je kako će ova tvrtka i dalje ulagati u zadarsku bolnicu.

- Ove godine već smo uručili donaciju od 150.000 kuna Ligi protiv raka, a još toliko ćemo sljedeće godine, kako bi se nabavio aparat za zračenje. Želimo zahvaliti bolnici na lijepoj suradnji, prepoznali su nas kao partnera kojem se mogu obratiti a mi ćemo prema svojim mogućnostima izaći ususret, rekla je Surić, nakon čega je izvršena svečana primopredaja uređaja.