Nakon jučerašnjeg priopćenja udruge Cukrići, nezadovoljstvo i ogorčenost prijedlogom Upravnog vijeća HZZO-a na sjednici održanoj 27. studenog 2018. koja odnosi se na nadoplatu svih vrsta inzulina, što će vrlo vjerovatno pasti na teret dijabetičara, izrazila je Zadranka i majka 13-godišnjeg djeteta:

"Majka sam trinaestogodišnjeg dječaka koji boluje od dijabetesa tip 1, djeteta doživotno ovisnog o inzulinu. Djeteta kojeg svaki dan hrabrimo da bolest nije zapreka da ostvari svoje snove, ali kako stvari stoje... Sine uspjet ćeš u životu samo računaj na to da moraš imati novca za lijek neophodan za život ... Moje dijete bi trebalo plaćati svoje pravo na život???

Znate li kako izgleda život s dijabetesom tip 1? Svaki naš dan je borba! Štetne posljedice su neizbježne ako bolest nije pod nadzorom. Znate li da su u pubertetu potrebe za inzulinom daleko veće i korekcije su gotovo svakodnevne? Ponekad imam osjećaj da se non stop bode, mjeri šećer, ubrizgava inzulin kao vodu. Hvala Vam što ste mi i ono malo mirnog sna između dva noćna mjerenja razbili mislima hoću li moći svom djetetu priskrbiti inzulin - osnovno sredstvo za život.

Svakodnevno se borimo s predrasudama u Društvu, s nedovoljno informiranim i polueduciranim zaposlenicima po institucijama koji donose odluke o pravima naše djece. Na prste možemo nabrojati pojedince u Društvu, školama, klubovima, ustanovama koji su educirani o dijabetesu tip 1 i kojima je stalo.

Dijabetes nije prolazno stanje. Informirajte se i donesite ispravnu Odluku. Izbjegnite da Vam u san dolaze lica djece čiji roditelji neće moći nadoplatiti inzulin, lica djece čija će regulacija biti lošija i popraćena komplikacijama. Ta djeca će kad napune 18 početi koristiti igle i šprice (bez nadoplate) jer u ovom Društvu, koje boluje od nedostatka empatije, neće biti zaposlenja za njih.

Prijateljica sam punoljetnih osoba s dijabetesom tip 1. kojima inzulin nije luksuz. Obitelji dijabetičara su pod konstantim stresom, financijski već previše iscrpljenje od dodatnih troškova za prilagođenu prehranu, dodatne trakice i sl., a sada bi trebali doplaćivati za svoj goli život.

Toliko sam ogorčena! Razočarana sam! Tužna sam!

Gospodo dobro preispitajte svoju Odluku, jer ako ovo prođe želim Vam miran san..."